BC Deen heeft eindelijk een vaste stek

WELBERG/DE HEEN – De aanhouder wint. Dat spreekwoord is absoluut van toepassing op de leden van bouwclub Deen, en dan in het bijzonder op vader en zoon Van der Zande. Het carnavalsbloed stroomt bij hen zo sterk door de aderen dat jarenlange tegenslag hen niet van het Brabantse volksfeest heeft kunnen weghouden. Het vinden van een vaste locatie waar ze hun carnavalswagen kunnen bouwen was het grote struikelblok, maar inmiddels zitten ze in hun eigen gebouwde loods aan de Hoogstraat op de Welberg. Een hoewel het dus niet op De Heen is gelukt, zitten ze er nu prima naar hun zin.

Helemaal achterin verstopt, parallel aan de voetbalvelden van SC Welberg, staat de loods die BC Deen deze zomer heeft gebouwd. Ze kunnen de grond voor de komende jaren huren en een aantal weken geleden hebben ze definitieve vergunning van de gemeente ontvangen. “Oorspronkelijk mocht de eigenaar namelijk alleen een opslag hebben voor caravans en boten, dus de bestemming moest worden gewijzigd. Dat is gelukkig nu allemaal akkoord”, vertelt John van der Zande.

Het is hopelijk het ‘happy end’ waar dit langslepende verhaal mee eindigt. Al twintig jaar lang bouwen ze carnavalswagens, maar ze zijn ook al ontelbare keren verkast in al die jaren. “Van antikraak, naar de Kop van Zuid, tot aan de Schansdijk.”
Meermaals hebben ze hun stem laten horen bij het Steenbergs gemeentebestuur in de hoop dat die medewerking wilde verlenen aan het plaatsen van een eigen bouwkot. Maar die zag telkens geen mogelijkheden. En dus leek het einde verhaal voor BC Deen.

Bouwen is een familieaangelegenheid

“Toch heb ik drie jaar geleden uit pure frustratie met een omgebouwde skelter meegedaan aan de optocht. Dat was het enige waar ik plek voor had in de garage. Maar ja, daar kwam weer een aanhangertje bij en zo begon het toch weer te kriebelen”, zegt Pieter-Kees van der Zande. Hij heeft het stokje overgenomen van zijn vader, al is er van helemaal loslaten geen sprake. Pieter-Kees is blij met het advies en de hulp van zijn vader, die met zijn jarenlange ervaring nog onmisbaar is. Het is sowieso een familieaangelegenheid, want als je zoveel tijd en energie in het bouwen steekt, kan je het maar beter samen doen, is het credo.
Voor de nieuwste generatie bouwers Van der Zande is al gezorgd, want baby Matthijs is op 5 maart van dit jaar geboren. “Notabene op de dag van de grote optocht in Strienestad”, lacht Coby van der Zande, echtgenote van Pieter-Kees.

Sparen en schrapen

Drie keer per week zijn de leden van de bouwclub op hun nieuwe stekkie te vinden, en die inspanningen lonen. Het thema Efteling krijgt al aardig vorm. “Voor de kerst willen we het in de verf zetten, dus we werken hard door. We hebben een aantal onderdelen ingekocht, want anders is het niet te doen”, vertelt John terwijl hij aan ‘de Pagode’ werkt.
Is het wel op te brengen voor zo’n klein clubje mensen? “Het is inderdaad sparen en schrapen, maar we zouden het niet willen missen. Maar misschien wil je nog wel de speciale site noemen waar mensen kunnen doneren? Alle beetjes helpen.”
Op www.gofundme.com is de actie van BC Deen te vinden.

Foto: In hun nieuwe loods aan de Hoogstraat op de Welberg kunnen de leden van BC Deen naar hartenlust bouwen aan hun carnavalswagen met het thema ‘Efteling’.

Foto: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant
Door: Nicole van de Donk