Alzheimercafé 2.0 kon dan eindelijk weer van start gaan

NIEUW-VOSSEMEER – Lange tijd mocht het niet vanwege de coronamaatregelen, maar zaterdag 10 juli gingen eindelijk de deuren weer open voor het Alzheimercafé. Deze keer in de Vossenburcht, want het Alzheimercafé 2.0 komt in de hele gemeente. De nieuwe versie van het café is aantrekkelijker voor alle belangstellenden, met praktische informatie en ontspanning. Daarnaast biedt het café een mogelijkheid om lotgenoten te ontmoeten en te profiteren van elkaars ervaringen.

De zaal van de Vossenburcht zat ondanks wat problemen met de aanmelding goed vol zaterdagmorgen.  Want Alzheimer en andere vormen van dementie treft velen. “Daarom vinden we deze bijeenkomsten ook zo belangrijk” legt belangenbehartiger Jeanne Brooijmans uit. Tijdens de bijeenkomsten wordt telkens een ander onderwerp uitgelicht. Deze keer werd vooral gesproken over de periode vóór de diagnose. Wat doe je als je een gevoel bekruipt van ‘het is niet pluis’. Op zeer treffende wijze werd een voordracht opgevoerd over twee zussen met een dementerende broer. Op treffende wijze legden zij, weliswaar flink uitvergroot, het gevoel van onmacht uit. Maar ook de verschillen in het omgaan met dementie. Voor vele aanwezigen zeer herkenbaar.

‘Het overkomt je’

Na de voordracht volgde een lezing door wijkzuster Juanita van Meer en geriatrisch verpleegkundige Frank Sins. In herkenbare taal, zonder veel lastige termen legden zij uit waar je beginnende dementie kunt herkennen. Maar ook waar je met vragen terecht kunt en dat je ook als goede buur je vragen bij de wijkverpleegkundige kwijt kunt. Want dementie en Alzheimer kunnen iedereen treffen. Het overkomt je. Na nog een voordracht waarin de machteloosheid van de partner en de schaamte die men vaak voelt werd uitgebeeld, kregen de aanwezigen de gelegenheid vragen te stellen. En die werden gesteld. Want eens te meer blijkt dat Alzheimer moeilijk te diagnosticeren is, dat Alzheimer onterecht schaamte oproept. En dat het voor elke partner en mantelzorger leren omgaan is met een nieuwe situatie vol onmacht en met veel vragen.

‘Heb lief en vergeet niet te lachen!’

Aan het einde van de presentatie was er voor iedereen koffie mét ‘Merijntjekoek’ tijdens de pauze. De vrijwilligers van de Heemkundekring stonden al klaar voor een wandeling door Nieuw-Vossenmeer. En de aanwezigen maakten van de gelegenheid gebruik met elkaar te praten en belevenissen uit te wisselen. Maar ook om contact te leggen met leden van het zorgteam die altijd klaar staan om te helpen. De data van komende Alzheimercafés werd genoteerd. Want elke bijeenkomst heeft een ander onderwerp. Aan het einde van de bijeenkomst gaf Frank Sins misschien wel de belangrijkste tip. “Heb lief en vergeet niet te lachen!” Het volgende Alzheimercafé is in september in Dinteloord. In oktober volgt De Heen en daarna Steenbergen.

[ door Tineke Feskens – Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant ]

Beelden bij dit artikel