Alzheimer-hulde aan bibliothecaresse Myriam Heijboer

STEENBERGEN – Afgelopen dinsdag was het Wereld Alzheimer dag en ter gelegenheid hiervan organiseerde de werkgroep ‘Dementievriendelijke gemeente Steenbergen’ een inloop in de bibliotheek van Steenbergen. Hierbij waren deskundigen aanwezig om bezoekers met eventuele vragen te helpen en er stond voor hen een kopje koffie klaar.

Erica Houtenpen (Alzheimer coördinator) en Jeanne Brooijmans (belangenbehartiger Alzheimer West-Brabant) hadden voor bibliothecaresse Myriam Heijboer een verrassing. Zij ontving een bijzonder certificaat van Alzheimer Nederland. “Omdat jij en ook de bibliotheek zich inzetten voor onze stichting. Jullie hebben in het verleden voorlichting over Alzheimer gegeven. In de bieb is ook een plek gecreëerd waar alles over geheugenverlies en dementie bij elkaar staat. We kregen ook meteen medewerking bij de inloop mogelijkheid voor mensen met geheugenproblemen, waardoor er een laagdrempelige plek voor hen is om naar toe te kunnen met vragen of wanneer ze wat kwijt willen”, zo lichtte Jeanne Brooijmans toe. Ze vertelt ook dat Myriam Heijboer betrokken is bij de werkgroep dementievriendelijke gemeente.

450 inwoners met dementie

De werkzaamheden en mogelijkheden die de Alzheimer medewerkers bieden zijn belangrijk voor alle inwoners die te maken hebben met dementie. In de gemeente Steenbergen wonen 450 mensen met dementie. “Dat aantal gaat in de komende jaren oplopen tot 600”, weet Jeanne Brooijmans. “78 procent van hen woont gewoon thuis”. Zij en hun mantelzorgers worden uitgenodigd om eens naar de komende inlopen te komen waar Alzheimer centraal staat. Voor informatie, voor een praatje of gewoon voor een kopje koffie. Op de zaterdagen 9 oktober, 13 november en 11 december worden die gehouden. Steeds in de Steenbergse bibliotheek.

Foto: Myriam Heijboer ontvangt uit handen van belangenbehartiger Jeanne Brooijmans van Alzheimer West-Brabant het Alzheimer certificaat.


[ door Peter Vermeulen ]