ABS kreeg staande ovatie in Wales

STEENBERGEN – In het kader van de 80e verjaardag van de Barry Royal Air Forces Association (RAFA) ontving mannenkoor ABS een uitnodiging om twee concerten te verzorgen nabij Cardiff in Wales. De RAFA wil de geest en herinneringen levend houden van degenen die dienden en sneuvelden tijdens de Tweede Wereld Oorlog. De opbrengst van de concerten wordt voor dit doel gebruikt.

De concerten werden een succes, de ABS-ers kregen een staande ovatie. ABS-voorzitter Jan Ooms sprak de gastheren toe en vertelde dat ABS de uitnodiging om naar Barry en Penarth (nabij Cardiff) te komen bijzonder op prijs stelde. “Jaarlijks worden wij herinnerd aan de twee RAF-leden – Guy Gibson en Jim Warwick – die op 19 september 1944 omkwamen en begraven zijn in onze stad. De gezamenlijke eer voor alle RAF-leden aan wie we onze vrijheid mede te danken hebben is voor ons een bijzondere ervaring”. 

In de kerk van Penarth, waar ABS hun tweede concert gaf trouwde op 3 november 1940 Guy Gibson met Eve Moore. Als eerbetoon waren in de kerk foto’s van het trouwpaar te zien, maar ook afbeeldingen van het propellermonument in het Steenbergse stadspark en de plaquette die bij de entree van de begraafplaats hangt.

Volkslied van Wales

Voor de beide concerten had ABS een bijzonder programma ingestudeerd en zongen ze in het Engels. Het ‘volkslied’ van Wales – Hen Wlad Fy Nhadau (land van mijn vaders) bleek daarbij de topper omdat het in Welsh werd gezongen. De aanwezigen zongen uit volle borst mee. Na afloop werden de koorleden uitgebreid bedankt en in het zonnetje gezet.