75 jaar Bevrijding: Herdenken, herinneren en vieren

STEENBERGEN/WELBERG – Maanden hebben ze er aan gewerkt, zaterdag viel alles op zijn plaats. De werkgroep 75 jaar bevrijding heeft zaterdag op een geweldige manier 75 jaar bevrijding gevierd. Canadese militairen, zowel actief als buiten dienst, en hun naasten genoten van een programma vol herinneringen aan hun betrokkenheid bij de vrijheid van Steenbergen en Welberg.

Wie zaterdagmorgen het centrum van Steenbergen bezocht kon er niet omheen. De bevrijding, nu 75 jaar geleden werd herdacht. Op tal van manieren. In de etalages stonden kunstwerken met het thema ‘Vrijheid’. Er klonk muziek van weleer en er waren soldaten. Gekleed in authentieke uniformen speelde men de laatste dagen van de strijd om Steenbergen na. Een bijzonder gezicht. Winkelend publiek zag Duitse en Canadese soldaten verscholen achter muurtjes hun strategie bepalen. Verderop zaten soldaten met een kaart van Steenbergen hun route te bepalen. Een jongetje, samen met zijn moeder op stap, keek zijn ogen uit. “Mama, er zijn soldaten. En ze hebben geweren!” riep hij opgetogen. Een schril contrast met hoe kinderen zich tijdens de slag om de Schelde gevoeld hebben. Op de Markt stonden oude legervoertuigen. Leden van twee re-enactment groepen lieten trots hun uitrusting en wapens aan het publiek zien. Ze aten bonen uit blik, rookten sigaretten van weleer, alles klopte. Toen bevrijdingsorkest Wachtpost 13 XXXL door de Kaaistraat kwam, volgde een lange stoet het volledig in stijl geklede orkest richting de Markt. Eén van de Canadese genodigden waande zich terug in november 1944.

Dank u, namens de hele gemeenschap

Samen met vertegenwoordigers vanuit de gemeente en de werkgroep 75 jaar bevrijding, genoot de Canadese delegatie in de Gummaruskerk van de lunch. Er werden woorden van dank uitgesproken door burgemeester Ruud van den Belt, die, na zijn speech zelf in het zonnetje werd gezet. Uit handen van mr. Swotty Wotherspoon, zoon van de Canadese regimentscommandant, kreeg hij een erepenning uitgereikt en is hij vanaf heden erelid van het South Alberta Light Horse Regiment. Zijn inzet voor veteranen in het algemeen en zijn betrokkenheid met het South Alberta regiment en het onderhouden van de vriendschappelijke band met het regiment werden door de oud-militair nog eens benadrukt. “Ik ben totaal verrast” reageerde de burgemeester beduusd. “Maar deze erepenning is niet voor mij alleen. De is voor de gehele gemeenschap van Steenbergen.”

Peace, happiness, I am free!

Na de lunch toog het hele gezelschap richting Welberg. Bij het viaduct keek de delegatie hun ogen uit. Al die klaprozen, ze vonden het prachtig! Ook hier werd gespeecht, vertelde Dasja Abresch namens de Dorpsraad Welberg hoe het klaproosviaduct is ontstaan en wat de tekst betekent. Het viaduct werd vervolgens symbolisch overgedragen aan de Canadezen. Een informatiebord werd door mrs. Sarah O’Grady-Stirling, dochter van één van de bevrijders, onthuld. Zij kreeg daarbij hulp van de burgemeester, en twee leden van het South Alberta Light Horse Regiment. Met een uitbundig uitgeroepen ‘Peace, happiness, I am free!’ poseerde het gezelschap voor de klaprozen om daarna richting de Klok aan de Canadezenweg te gaan.

De klok luidden in Welberg en Canada

Tijdens de zeer indrukwekkende plechtigheid werden alle slachtoffers herdacht, zongen kinderen van basisschool Pius X en werd de klok geluid tijdens het noemen van de namen van alle slachtoffers. Zowel bij het monument als in Canada. De ‘last post’ en de daarop volgende 2 minuten stilte waren imponerend. Na afloop vertrok men met de bus richting het centrum van Welberg. In de ‘Meet and Greet’ tent werden allen die zich ingezet hadden voor deze bijzondere dag in het zonnetje gezet. Alle leden van de werkgroep 75 bevrijding kregen een aandenken en een daverend applaus. De avond werd feestelijk afgesloten met een aantal optredens en een gezellig samenzijn.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl