Tokkelaars schitteren tijdens Falling Stars

STEENBERGEN – De Markt in Steenbergen was gisteren het toneel van een groep waaghalzen die van zo’n 40 meter hoogte van de Gummaruskerk naar beneden tokkelden. Dat zorgde niet alleen voor het nodige angstzweet bij de deelnemers, er werd ook regelmatig een traan gelaten omdat de dag in het teken stond van het herdenken van overleden dierbaren. Het was de eerste keer dat Falling Stars werd georganiseerd en met alleen al de opbrengst van de gesponsorde tokkeltickets is ruim 10.000 euro voor de goede doelen van de Roparun opgehaald.

De rode loper was uitgerold voor de sterren van Falling Stars die voor ze hun sprong in het diepe konden wagen, eerst nog de pittige klim naar boven moesten doorstaan. Over smalle trappen en houten bruggetjes boven de gewelven van de kerk kwamen zij aan bij een klein luik waar ze, alvorens goed vastgegespt, naar beneden mochten roetsjen. Wethouder Cors Zijlmans, die net zijn afscheidsreceptie achter de rug heeft, werd nog bemoedigend toegesproken door burgemeester Ruud van den Belt voordat hij als eerste de sprong mocht wagen. “Best spannend”, kon hij na afloop wel toegeven.

Emoties

Falling Stars werd bedacht door een groep enthousiastelingen die al eerder de A4-run organiseerde. Dit keer hadden de leden van de groep een bijzonder persoonlijke reden om een evenement te organiseren waarbij dierbaren overledenen, de zogenaamde sterren aan de hemel, centraal zouden staat. Marco Bus was de echtgenoot van organisatielid Pascale Bus-Bothof en overleed in 2016 aan de gevolgen van een hersentumor. Ter nagedachtenis aan hem tokkelde Pascale naar beneden, waar eenmaal op de grond door een knuffel van hun dochter Isa de emoties loskwamen. “Er schoot van alles door m’n hoofd, of ik misschien zijn naam moest roepen, maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan. Het was heel bijzonder en fijn om dit te kunnen doen.”

Het herdenken had ook een plaats ingenomen in de Gummaruskerk, waar mensen een kaarsje konden aansteken of een briefje konden achterlaten op de herinneringswand. Ook de kinderen hadden hun eigen ‘mini-versie’ van Falling Stars op het speelterrein aan de Westdam, waar ze konden tokkelen, klimmen en springen. Het evenement werd afgesloten met een diner in restaurant De Oude Stempel, waarvan de opbrengst ook naar het goede doel gaat. Al met al een dag waar Steenbergen en de organisatoren met een trots gevoel op terug kunnen kijken. 

Foto 2: Wethouder Cors Zijlmans net voor zijn sprong uit het luik van de Gummaruskerk

Foto 3: Pascale Bus-Bothof tokkelde voor haar overleden man Marco Bus, vanaf de Markt aangemoedigd door hun dochter Isa en familie en vrienden.

Tekst en foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl