Slechte weersvoorspelling speelt Bevrijdingsmars parten

DINTELOORD – Het had gemakkelijk een tweevoud kunnen zijn. Toch wandelden meer dan honderd deelnemers mee in de Bevrijdingsmars die Stichting Suikerstad Sportief vanuit Ossendrecht en Halsteren gisteren – zaterdag 28 september – organiseerde. Toch is voorzitter Albert Vlamings na afloop opgelucht. “Ik zat vanochtend vroeg toch wel aardig in mijn rats. Wandelaars kijken immers op buienradar en dat voorspelde niet veel goeds. Ik was bang dat er nagenoeg niemand zou verschijnen”. Toch waren meer dan honderd deelnemers present.

De grootste bikkels – 34 in getal – startten in het donker voor een tocht van niet minder dan 44 kilometer, toch goed voor een dag vullende wandeling. Een wandeling overigens die langs een prachtig gedeelte van onze regio ging. Door de Bergse bossen ging het langs de eerste rustplaats bij Stay Okay richting Fort Roovere. In dit traject werd de Canadese en Britse begraafplaats en het ‘Dilemma Doolhof’ aangedaan, de eerste van een serie locaties die deze dag zouden worden bezocht als eerbetoon aan alle slachtoffers van de ‘Slag om de Schelde’.

Officiële start

In ‘De Schaft’ bij Fort Roovere gaf wethouder Esther Prent om 7:30 uur het startsignaal voor de deelnemers aan de 24-kilometer wandeling. Dat deed ze door het luiden van de bel. De deelnemers – in totaal 70 – begonnen vanaf dat punt aan een toch redelijk natte en winderige wandeling door een prachtig stuk West-Brabant en zagen gelukkig naast alle oorlogsmonumenten op hun tocht heel af en toe nog wat stralen zon.

Bij Moerstraten passeerden ze het oorlogsmonument bij het Pottersbos en door het Oudland ging het vervolgens naar het ‘Landjuweel’, waar Ontspanning voor Welberg informatie gaf over hun streven om een ‘Lint van Klaprozen’ op de gehele Brabantse Wal te leggen.

Doedelzakspeler

Bij het Klokmonument in de Canadezenweg sloeg de grote bel voor elke wandelaar die passeerde. “Hier speelde Bagpipper Arie van Meerwijck voor de deelnemers aan de Bevrijdingsmars op zijn doedelzak. En de wandelaars werden verwelkomd door oud-luitenant kolonel Arie Pot uit Nieuw-Vossemeer. Ook dat werd gewaardeerd”, vertelt voorzitter Albert Vlamings

Herinneringsmedailles en Klaprooszaad.

Voort ging de wandeltocht over de Welberg waar ook zo hevig gevochten is,  langs het propeller monument in het stadspark en de graven van Gibson en Warwick op de begraafplaats aan de Nassaulaan. Bij restaurant De Watertoren was de volgende pleisterplaats en vervolgens leidde de tocht door de polders naar Dinteloord. Hier werden in het Dorpshuis de herinneringsmedailles uitgereikt. Alle deelnemers kregen ook een zakje klaproos zaad mee. Zo kunnen ze zelf de ‘Poppies’ zaaien die symbool zijn voor gesneuvelden uit alle oorlogen

Wings for Glory.

“Het mindere weer en vooral ook de te felle wind zorgde er voor dat de ‘Fly Over’ met historische vliegtuigen van ‘Wings for Glory’ niet doorging. Maar dat bewaren we dan voor de Suikerstadmars die we op 13 juni volgend jaar organiseren”, aldus Albert Vlamings.

Foto’s: Wethouder Esther Prent opende de wandeling samen met Albert Vlamings, Margôt Testers, Albert Vlamings, Lieke Kooistra en Charles Hagenaars van Stichting Suikerstad Sportief die de Bevrijdingsmars hadden georganiseerd. Dat gebeurde ’s ochtends bij Fort Roovere. Op de Welberg liepen de wandelaars onder meer langs het Klokmonument aan de Canadezenweg.

Foto’s en tekst: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen
Foto’s bij Klokmonument: Mark Koenraadt ©2019