Richelle fietst zich zes slagen in de rondte voor het goede doel

WELBERG – ,,Als je iets kan doen tegen kanker, moet je het ook doen,’’ vindt de 23-jarige Richelle van Leent. Al jaren is ze van plan om mee te doen aan Alpe d’HuZes en nu voegt ze de daad bij het woord. Op 5 juni wil Richelle zo vaak mogelijk de beroemde (Tour de France-)berg Alpe d’Huez op en af fietsen om een bijdrage te leveren voor onderzoek naar kanker. ,,In mijn omgeving heb ik helaas veel te maken met deze ziekte. Vier keer is een hele opgave, maar opgeven is voor mij geen optie. Ik hoop dat opgeven op een dag voor mensen met kanker ook geen optie meer is.’’

Om mee te doen aan het wielerevenement in de Franse Alpen, moeten de deelnemers officieel minimaal 2500 euro per persoon inzamelen. ,,Ik heb nog zo’n 800 euro nodig,’’ vertelt Richelle. Het geld dat al binnen is, heeft ze onder andere vergaard met het verkopen van hapjes. Heel veel hapjes. ,,We hebben zo’n 1700 hapjes gemaakt, zoals loempia’s, bitterballen, garnalenkroketjes en aardappelkroketten. Daarbij kreeg ik gelukkig hulp van mijn moeder en een vriendin van haar. Alles werd vers gemaakt.’’

Onverwachte hoek

Het meest verbaasd is Richelle over de donaties die ze uit onverwachte hoek heeft gekregen. ,,Het is op zich nog wel logisch dat familie en vrienden achter je staan, maar ik heb zoveel geld gekregen van mensen die ik helemaal niet ken. Daar ben ik heel blij mee! Zo heb ik laatst nog bijna 190 euro opgehaald met een lege flessenactie, dat zijn ruim 750 lege flessen. Ik geloof niet dat die alleen maar afkomstig waren van vrienden en familieleden.’’

Band plakken

Van sporten is Richelle niet vies, maar ze had nog niet eerder op een racefiets gezeten. ,,Om te oefenen heb ik onder andere met mijn vader getraind in de Ardennen. De eerste dag hebben we vijf uur achter elkaar gefietst en de tweede dag drie uur. Daarna kon ik niet meer zitten. Een band plakken lukt me trouwens nog steeds niet. Daarom hoop ik op leuke mannelijke deelnemers die mij kunnen helpen,’’ klinkt het lachend.

Over minder dan drie weken begint Richelle om half vijf ’s morgens aan de eerste beklimming. Om in een zo goed mogelijke conditie te zijn, wordt ze al een half jaar gesponsord met speciale voeding. ,,Ook mijn geliefde glaasje alcohol moet ik nu laten staan, maar ik heb het er voor over.’’

Naar eer en geweten

Alpe d’Huzes kwam vorig jaar negatief in het nieuws nadat bekend werd dat oprichter Coen van Veenendaal 1,6 ton had doorgesluisd naar zijn eigen rekening. ,,Sommige mensen willen daarom niks meer doneren aan deze actie voor het goede doel, dat geldt zelfs voor mensen die kanker hebben. Dat vind ik jammer, want elke vereniging of stichting heeft volgens mij mensen die er geld uit halen. Ik doe alles naar eer en geweten en geloof in de goedheid van de mens. Alpe d’HuZes is het grootste evenement om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker en ik ga er vanuit dat mijn ingezamelde geld op de juiste plaats terecht komt.’’

Wie Richelle wil steunen kan surfen naar http://www.opgevenisgeenoptie.nl (actiepagina’s 2014, zoeken op naam). ,,Alle kleine beetjes helpen en bij deze wil ik iedereen graag bedanken die al geld heeft gedoneerd.’’