Peuters en Kleuters De Nieuwe Veste genieten van appelplukexcursie

STEENBERGEN – Na een prachtige week waarin basisschool De Nieuwe Veste uit Steenbergen samen met Mamaloe Kinderopvang een riante cheque ter waarde van  1.000 euro in ontvangst mochten nemen van ‘Lidl helpt lokaal’ ter ondersteuning van het moestuin- en speelpleinproject gingen de kleuters en peuters op appelplukexcursie naar Vos Fruit in Dinteloord.

Fruitkweker Hans Vos, die het familiebedrijf runt dat bijna 50 jaar geleden is opgezet door zijn vader, ontving maar liefst 30 kinderen en hun begeleiders op een ietwat sombere donderdagochtend. Gelukkig had het druilerige weer geenszins invloed op de vrolijke stemming van de kleintjes. Toen het ‘treintje’ met appelkisten in beweging kwam, volgepakt met kleuters, peuters, een opa, vader,  moeders en juffen, begon het feest. Achter het stuur van het oranje mini-trekkertje zat Francien, echtgenote van de kweker, en zij wist het gaspedaal goed te vinden. Met veel gelach en geklap reed de ‘trein’ door een deel van de 22 hectare grote boomgaard, waar ook op die donderdag volop appels en peren werden geoogst. Midden in de boomgaard mochten de kinderen zelf Elstar, Junami of Jonagold appels plukken en peren zoeken, een rugzak vol! Vervolgens werden ze gefêteerd op limonade en een heerlijk appelcakeje.

Toch nog appels plukken

De excursie was georganiseerd  in het kader van het Nieuwe Veste moestuinproject, waarvan het zaadje werd geplant bij het Winterfeest 2016. Daarbij komt dat de fruitboompjes, die in het voorjaar waren geplant op het speelplein, weliswaar al enkele appels droegen, maar dat deze niet geoogst konden worden, omdat jeugdige vandalen de appeltjes hadden afgerukt gedurende de zomervakantie. 

Voor de kleintjes was het een geslaagd uitje, met een leerzaam karakter, dat tevens mooi aansluit bij het thema ‘Gezonde School’, waarvoor De Nieuwe Veste in november 2016 een kwaliteitscertificaat mocht ontvangen.

door Christel Schiphorst