Peukenputje Pius X gekozen als beste projectvoorstel

STEENBERGEN – Vanochtend, vrijdagochtend 17 maart, vond de finale plaats van de debatwedstrijd voor basisscholieren in de gemeente Steenbergen. De winnaars van de voorronde verdedigden in de raadszaal hun projectplannen. De strijd tussen de groepen acht van Pius X, Groen van Prinsterer en Petrus en Paulus werd door de Welbergse school gewonnen. Hun idee van een peukputje op locaties waar veel rokers zich verzamelen werd door de jury gekozen als beste project. De beker voor beste debater ging naar Bas de Wolf van de Dinteloordse Groen van Prinsterer basisschool.

Ze gingen ervoor de scholieren. Met de steun van hun begeleiders – raadsleden uit de gemeente Steenbergen – hun medeleerlingen en leerkrachten en onder de soepele leiding van burgemeester Ruud van den Belt.

The Droppit

Eerst nog eens de presentatie van de bedachte projecten. Het team van Pius X –  Mauri de Keijzer, Evy van Keulen en Lars de Bont met hun secondanten en adviseurs Jan Veraart en Luc Aben – had een duidelijke powerpoint presentatie. Doel, kosten, voordelen van hun peukenputje (The Droppit) helder op een rij.

Verbinding Ouderen en Jongeren

Het team van de Groen van Prinsterer – Tijn Gunter, Naomi Korteweg, Bas de Wolf met hun adviseurs Esther Prent en Loes Baselier – legde hun project uit. Het idee: verbinding realiseren tussen jong en oud. Door de ouderen op school uit te nodigen of ze te bezoeken, door hun verhalen te beluisteren en hiervan een samenvatting te maken voor het nageslacht. En door zelf te vertellen wat er onder hen leeft.

EHBO voor kinderen

De derde finalist komt eveneens uit Dinteloord. Het team van de Petrus & Paulus basisschool – Desi van der Ree, Tijn Harmsen en Femke Pietjouw, met hun begeleiders Jurgen Huijbregts en Theo van Es. Hun idee: EHBO lessen voor jongeren. Opdat ze de juiste hulp kunnen bieden na een ongeval. Een idee dat volgens de bedenkers zelfs ondersteund wordt door premier Rutte.

Het debat

Vervolgens volgt het ‘debat’, vragen over en weer met antwoorden, niet altijd even volledig, maar de eerdere ervaring in de voorronde komt van pas. Bas de Wolf gaat regelmatig fel in de aanval. Nu en dan klinkt verontwaardiging door. Mauri de Keijzer en Evy van Keulen roeren zich veelvuldig, teamgenoot Lars de Bont is terughoudender dan in de vorige ronde. Tijn Harmsen, Desi van der Ree en Femke Pietjouw houden zich ook aardig in. Uiteindelijk wordt Bas de Wolf van Groen van Prinsterer door de jury gekozen als beste debater. Ook in de voorronde kreeg hij de voorkeur van de jury.

Applaus

Een luid applaus volgt vanuit de publieke tribune van waar af  de medescholieren alles hebben gevolgd. Burgemeester Ruud van den Belt spreekt een dankwoord uit. Aan het adres van de begeleiders, de jury, de pers en vooral ook dank aan de organisatie onder leiding van raadsgriffier Lenneke van der Meer. “Ik heb er van genoten”, vertelt Van den Belt. In de pauze kwamen wat scholieren om zijn handtekening en een paar van hen wilden graag een selfie. Want contact met de burgemeester is toch voor de kinderen iets uitzonderlijks. Als het aan hem zelf ligt overigens niet. Een debatwedstrijd als deze is een leuke manier om ook de jonge inwoners van de gemeente te ontmoeten.

Tekst en foto's: Peter Vermeulen©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl