Kunstexpositie met internationale allure

STEENBERGEN – Zes jaar geleden begon het Kunstforum met exposities in de Gummaruskerk. Met haar internationale contact weet Sandra Houtepen de kwaliteit van de expositie elk jaar te verhogen. Ook dit jaar toonden kunstenaars uit het hele land hun werk.

We hopen mensen enthousiast te maken

Elk jaar valt de kunstexpositie in de Gummaruskerk samen met de jaarmarkt. Vrijdagmiddag om 2 uur verrichtte wethouder Esther Prent de officiële opening. Ruim 100 belangstellenden waren hierbij aanwezig. Sandra Houtepen keek vol trots toe hoe haar jarenlange inzet inmiddels is uitgegroeid tot een expositie met enige faam. “Ik heb in de loop der jaren een uitgebreid netwerk opgebouwd. Waren de kunstenaars in het begin nog sceptisch, tegenwoordig kennen ze ons. Weten dat er al vaker internationale kunstenaars hier geëxposeerd hebben.” verklaart ze nader. “Neem nou Hesther van Doornum. Haar werk hang in galerieën over de hele wereld, in steden als Parijs en Londen. Ik ben supertrots dat haar werk hier hangt.” Keel van Geel heeft nog niet zo’n staat van dienst. Toch verkocht hij bij aanvang van de expositie al 2 werken. “Ik ben er een beetje beduusd van” glimlacht hij. “Ik was best nerveus om tussen deze kunstenaars mijn werk ten toon te stellen. Maar alle lovende woorden en mensen die mijn werk kopen! Het is de kers op de taart.”

Uitleg van de kunstenaars maakt hun werk toegankelijker

Veel mensen die niet met kunst bekend zijn reageren vaak voorzichtig als ze een expositie bezoeken. Het Kunstforum heeft met hun werkwijze een weg gevonden de afstand tussen kunst en kijker te verkleinen. Tijdens de expositie zijn alle kunstenaars aanwezig. Ze leggen graag uit hoe hun werk ontstaat, waarom ze bijvoorbeeld schilderen en wat ze willen laten zien. Aart de Lange Pzn is zo’n schilder. Vol passie vertelt hij over de betekenis achter zijn vaak vrolijk gekleurde werk. “Op al mijn schilderijen zie je een ladder met één of meerdere gebroken treden. Dit staat symbool voor het leven. De kapotte treden betekenen tegenslagen. Die hebben we allemaal. Maar je moet verder, naar betere tijden. De ladder verbindt voorspoed en tegenslag. De huizen staan voor ons. Wij mensen, al dan niet samen. In mijn werk zie je wat ik daarvoor heb meegemaakt.” legt hij uit. “Hoe druk mijn dag ook is geweest, elke avond tegen elven ga ik naar mijn atelier. Soms met een mooi muziekje op, een glaasje wijn erbij. Ik kan niet zonder mijn verf en doeken.” Het is niet voor niets dat zijn familie hem als klein jongetje ‘kunstenaartje’ noemde.

Sandra kijkt samen met alle kunstenaars en collega’s van het Kunstforum terug op weer een geslaagde expositie. “Het was niet zo druk als vorig jaar” blikt ze terug. “Maar het bezoek heeft genoten, er is flink verkocht, dus onze missie is geslaagd.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl