’Kinderstraat’ is nieuw item op Kruislandse Jaarmarkt

KRUISLAND – Deze zondag – 10 september – wordt de Kruislandse Jaarmarkt gehouden. Tussen 11:00 en 17:00 uur staan in het centrum van het dorp meer dan vijftig kramen opgesteld met verschillende koopwaren, zijn er standwerkers actief en worden oude ambachten gepresenteerd. Op drie plaatsen is er muziek en entertainment. Speciaal voor de kleintjes zullen ballonnenclowns op het parcours aanwezig zijn.

Ook zal live muziek van diverse Kruislandse verenigingen en clubs, waaronder Gossi Nokki en gelegenheidsbands niet ontbreken. Op het marktplein – en bij slecht weer binnen – wordt traditiegetrouw het entertainment verzorgd door De Commerce en zal er vanaf 15:00 uur muziek zijn van Duo Eigenwijs. Rond 22:00 uur wordt het vermaakprogramma op de markt afgesloten.

Kinderstraat

Nieuw op de Kruislandse braderie dit jaar is de vrijmarkt voor de jongeren in een aparte kinderstraat. Hier kan de Kruislandse jeugd hun spulletjes aan de man brengen. Deelname is geheel gratis, maar opgave vooraf is vereist. In de kinderstraat zijn ook kinderattracties en kinderactiviteiten te vinden.

Het gereedschaps- en ambachtenmuseum ‘de Holle Roffel’ is tijdens de jaarmarkt geopend met diverse tentoonstellingen en aanverwante zaken. Buiten op het museumplein staan diverse kraampjes met allerlei snuisterijen. Tijdens de jaarmarkt zijn zullen ook de Kruislandse winkels geopend zijn en maken enkele verenigingen van de gelegenheid gebruik zich te presenteren.

Oldtimer Brommerrit

Evenals vorige jaren zal op deze jaarmarktzondag de Kruislandse Oldtimer Bromfietsrit niet ontbreken. Deze gezellige toertocht heeft een lengte van circa 100 km. Verzamelen is om 10:00 uur en het vertrek is om 11:00 uur bij de Markt. De terugkomst wordt verwacht rond 15:00 uur, waarna de brommers tentoongesteld kunnen worden. Deelname aan deze tocht is gratis en op eigen risico.

Georgiuskerk open

Ook de Kruislandse Georgiuskerk haakt in op de jaarmarkt. Vanaf 12:00 uur is de kerk zondag geopend voor publiek. Als het weer dit enigszins toelaat wordt er in de tuin van de kerk een terras opengesteld. Hier zal de bezoekers koffie of thee worden aangeboden. In de kerk wordt een film getoond over het ‘Draaksteken’ in de plaats Beesel. Dit draaksteken gaat over Sint Joris (dat is de heilige Georgius) en is een groot cultureel evenement dat iedere zeven jaar plaatsvindt.

In het kader van de landelijke actie Kerkproeverij worden tijdens de braderie kaarsjes uitgedeeld die in de kerk kunnen worden gebrand. Voor de kinderen in de basisschoolleeftijd is er zondagochtend een kindernevendienst waarin de kleintjes kunnen knutselen en waarin ze genieten van een picknick.