Kinderen uit Dinteloord genieten van griezeltocht

DINTELOORD – Het was de vierde keer op rij dat in Dinteloord, speciaal voor de kinderen een Halloweenfeest werd georganiseerd.  Vanaf de Petrus en Pauluskerk ging de tocht van start. Met langs de ene zijde een minder enge route voor de kleintjes, en voor wie meer wilde griezelen een enge route langs de andere zijde.

Eenmaal buiten, een beetje bekomen van de schrik, kon een keuze gemaakt worden. De oostelijke route, daar waren 11 adressen waar gegriezeld kon worden, of de westelijke variant. Daar stonden maar liefst 19 spookhuizen op de route.

Emine van Buren, organisator vanaf het eerste uur legt uit waarom zij 4 jaar gelden het initiatief heeft opgezet. “Ik zag een aantal jaren geleden tijdens Halloween een aantal kinderen ’s avonds over straat lopen. Zonder begeleiding en eigenlijk zonder dat er iets te beleven viel. Samen met vrijwilligers van de voetbalvereniging hebben we de eerste griezeltocht uitgestippeld.”

Groeiend aantal deelnemers

Dat kinderen van griezelen houden blijkt wel uit het aantal deelnemers dat elk jaar flink groeit. Dit jaar waren het er ruim 230, ruim boven verwachting.  Een teken voor Emine en haar medeorganisatoren om ook volgend jaar weer door te gaan.

Wie de enge route in de kerk volgde kwam een aantal keren voor een flinke verrassing te staan. Een vriendelijke zombie vroeg of je toch geen arm kon missen. Haar vriendje kwam er een te kort. De verzameling met hoofden en organen op sterk water leek nét echt. Bij het passeren van de kelderdeur werd menige gil geslaakt. De clown die de trap op kwam lopen was angstaanjagend. Ook de zombie, stilletjes opduikend. En de met een hark over de grond schrapende zombievrouw. Ze waren allemaal prachtig geschminkt en speelden hun rol vol overtuiging.

'Heel erg spannend' 

Fabiënne en Joanna, alle twee 8 jaar vinden de griezeltocht heel erg spannend. Fabiënne heeft in de kerk de enge route genomen. “Ik schrok heel erg van de zombie die achter mensen ging staan. En ook de clown die uit de kelder kwam, die was écht eng.” Joanna nam de minder enge route. “Ik houd eigenlijk niet van enge dingen of films. Maar dit is wel leuk. En ook spannend.” De meisjes waren onder begeleiding van hun moeders, vaders en vriendinnen. Ook zij vonden het spannend. Een van de dames sloeg van schrik haar zeis kapot. Op de zombie.

Op de route was van alles te zien. Een heks die ogen en handen aanbood. Maar ze had ook knetterstof, misschien ging je er wel van vliegen. Er waren ook huizen die van binnen waren omgetoverd tot spookhuis en bij een enkele woning durfden deelnemers niet dichterbij te komen. De act die door de bewoners werd opgevoerd was bloedstollend. De tocht duurde ongeveer een uur.

Tekst: Tineke Feskens foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl