Afbeelding
donderdag 16 december 2021, 11:45

Gemeente maakt herstelplan om horeca op de been te houden

STEENBERGEN – “De horecasector is onevenredig hard getroffen en ondernemers lopen op hun tandvlees. We hebben geen invloed op wat er aan financiële steun uit Den Haag komt, maar met dit herstelplan nemen we zelf het heft in handen om te ondersteunen waar mogelijk”, zei wethouder Willy Knop donderdagochtend bij de ondertekening van het herstelplan horeca Steenbergen. 

Het document is het resultaat van een initiatief van Koninklijke Horeca Nederland, de lokale afdeling Steenbergen en de gemeente. Met bijvoorbeeld het aanbieden van gratis extra terrasruimte en subsidie om die terrassen winterproof te maken hoopt de gemeente waar kan de pijn wat te verlichten bij horecaondernemers. Maar ook om te laten weten dat ze er niet alleen voor staan in deze onzekere tijden. 

Horecazaken van groot belang voor de kernen

“Wij zijn een plattelandsgemeente. Zaken zoals Koch, De Commerce en ’t Wagenhuis zijn van essentieel belang voor de leefbaarheid in de kernen. Dat hebben we in eerdere brieven aan Rutte ook proberen duidelijk te maken. Het uitgaansgebied van Utrecht is een compleet ander verhaal dan de situatie bij ons. Dat onderscheid moet gemaakt worden”, zegt wethouder Willy Knop. 

“Open zijn kost meer dan dat het oplevert”

Daar kan Edwin Maas, eigenaar van De Commerce in Kruisland en in de hoedanigheid als voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Steenbergen ook aanwezig bij de ondertekening, over meepraten. “Het is moeilijk omdat je bij ons geen loop hebt van winkelend publiek dat even stopt om een broodje te eten. Wij zijn open om er te zijn voor onze gasten, maar onder aan de streep vraag je jezelf soms af waar je het voor doet. Daarom begrijp ik goed dat er zaken zijn die de deuren sluiten.” Monique van Lieverloo, regiomanager van KHN, ziet die tweedeling bij restaurants en cafés ontstaan. “Je hebt ondernemers die open willen blijven, voor hun personeel en verbinding met de gasten. Maar er zijn er ook die heel zakelijk zeggen dat het meer kost dan oplevert op het moment. Bovendien raken ze mentaal uitgeput.”

Buiten zitten met terrasverwarming

Om te voorkomen dat er zaken verdwijnen uit het straatbeeld, zijn de gemeente en KHN al maanden bezig om te kijken waar het budget uit het coronasteunfonds voor kan worden ingezet. Zo is er afgelopen zomer in het kader van het gemeenschappelijke terras op de Markt meubilair aangeschaft wat opnieuw kosteloos kan worden gebruikt. In combinatie met een subsidie van maximaal 2500 euro voor bijvoorbeeld warmtelampen en schermen zou dat een kans voor ondernemers kunnen zijn om eerder in het voorjaar gasten buiten te ontvangen. Ook wil het team van Toezicht en Handhaving zogenaamde ‘keukentafelgesprekken’ met elke horecaondernemer voeren, om te adviseren over veiligheid en om de onderlinge relatie te verbeteren. 

“Steenbergen doet meer dan andere gemeenten”

De afspraken zijn opgezet in de vorm van een herstelplan, ervan uitgaande dat het rond deze tijd wel klaar zou zijn met alle beperkende maatregelen. “Helaas zijn we weer ingehaald door de nieuwe omstandigheden. Maar dat neemt niet weg dat we vooruit moeten kijken en houvast moeten creëren. Dit is geen vaststaand document, maar het beweegt mee. We zitten vaak met elkaar rond de tafel en de lijnen met onze leden zijn kort om snel te kunnen schakelen”, zegt Maas. Volgens KHN is de gemeente Steenbergen een koploper met de initiatieven uit dit plan. “Sommigen gemeenten doen helemaal niks, of een beetje, maar Steenbergen is ruimhartig”, aldus regiomanager Van Lieverloo. 

Foto: Vienna de Koning, penningmeester KHN, afdeling Steenbergen en eigenaar van Grand Café de Keuning, ondertekent samen met wethouder Willy Knop het herstelplan dat de horeca een steun in de rug moet gaan geven. 

Door: Nicole van de Donk

Uit de Steenbergse Courant