Finch-woningen nog niet van de baan

STEENBERGEN – Er worden minder Finch-woningen gebouwd dan de veertig die oorspronkelijk gepland stonden, maar van de baan zijn ze zeker niet. Wethouder Petra Lepolder antwoordde dit naar aanleiding van een vraag van de Volkspartij tijdens de oordeelsvormende vergadering van afgelopen woensdag.

Het is een tegenvaller voor de fractie die fel tegenstander is van de goedkope, levensloopbestendige en duurzame appartementen. Gewoon Lokaal! en D66 pleiten er daarentegen juist voor om vaart te maken met de bouw van deze woningen. Volgens hen staan met name de jongeren van Steenbergen in de rij om er hun intrek in te nemen. Eind vorig jaar kondigde het college enthousiast de bouw van veertig semi-permanente sociale huurappartementen aan in wijk Buiten de Veste in Steenbergen. Het bericht leidde tot grote onrust onder de bewoners van de wijk die vreesden voor de komst van tientallen asielzoekers. De Volkspartij schaarde zich aan hun zijde. Sindsdien is het stil rond de bouwplannen. 

Uit de droom

“Ons bereiken vanuit Stadlander berichten dat de bouw van deze verfoeide woningen is teruggetrokken op voorstel van het college,” aldus Michel Lambers, fractievoorzitter van de Volkspartij. Helaas voor hem hielp de wethouder hem snel uit de droom. “We hebben wel geconstateerd dat de benodigde volumes voor statushouders zijn afgenomen. We zijn nu aan het bepalen voor hoeveel Finch-woningen er nog vraag is.” Wilma Baartmans sprong er namens Gewoon Lokaal! op in: “De Finch-woningen waren niet alleen voor statushouders maar vooral voor jongeren die hartstikke blij waren met het vooruitzicht.”

Café De Fles

“Om die reden hebben we ze ook niet uit de plannen geschrapt,” aldus Lepolder. “Volgens de prognoses van Stadlander groeit de komende jaren alleen de behoefte aan kleine, goedkope woningen nog en daar gaan we op inzetten.” 

Loes Baselier (D66) was er verheugd over. “Ook ik word aangesproken door jongeren die op zichzelf willen wonen in een goedkope woning.” Het burgerraadslid noemde als mogelijke bouwlocatie onder meer het terrein van voormalig café De Fles aan de Molenweg. 

Ook de huidige SDW-locaties ‘De Clockskes’ en de Oostdam, die binnenkort verhuizen naar nieuwbouw aan de Zuidwal, noemde zij als mogelijkheden. De wethouder kon melden dat deze laatste twee geen optie meer zijn: “De SDW-locaties zijn inmiddels alweer verhuurd aan een partij die er opnieuw zorg-gerelateerde woningen in gaat vestigen.”