Dorpsraad Kruisland ontving positieve reacties over de verlichting van kerk en pomp

KRUISLAND – Dorpsraad Kruisland heeft weer een item van haar to-do-lijstje af kunnen strepen. Eind november werd de aanlichting van de dorpspomp op de Markt en de verlichting in de toren van de Georgiuskerk gerealiseerd. Afgelopen vrijdagmiddag kwam wethouder Esther Prent naar Kruisland voor de symbolische opening.

De gemeenteraad heeft voor alle kernen een bedrag van 10.000 euro beschikbaar gesteld. Met dit bedrag kan een deel van de investering in het aanlichten van beeldbepalende gebouwen of elementen in deze kernen worden gedekt. De verschillende dorpsraden werden benaderd met het verzoek om dit op te pakken. De dorpsraden zouden eventueel ontbrekende bedragen voor een complete investering en het onderhoud in de komende jaren middels sponsoren bijeen moeten zien te krijgen. In Kruisland ging de dorpsraad hier voortvarend mee aan de slag. Het paste in haar doelstelling dat ‘wonen in Kruisland fijn moet blijven’. En het leveren van een eigen bijdrage in natura past eveneens in de zienswijze van de dorpsraad: “Als we dingen voor elkaar willen krijgen, dan zullen we er zelf aan moeten trekken”, zo verklaarde deze destijds tegenover deze Courant.

Kerk en pomp

“We hebben er goed over nagedacht welke elementen in ons dorp voor een verlichting in aanmerking zouden komen. Het voormalige kerkje waarin de Holle Roffel is gehuisvest had inmiddels al een fraaie aanlichting gekregen. We kozen voor de pomp en de vlaggenmast op de Markt en voor verlichting in de Georgiuskerk. Bij de laatste hebben we besloten om de toren van binnenuit te verlichten, een verlichting van buitenaf werd een te kostbare zaak”, vertelt Ad Rens. Hij is de ‘bouwpastoor voor dit project’.
“De kerk is nu discreet verlicht en dat geeft een mooi sfeerbeeld. De verlichting is geïnstalleerd door het bureau Living Projects uit Breda. Een landelijk gerenommeerd bureau dat ons tegemoet is gekomen toen bleek dat we niet voldoende budget hadden”.

In de spotlights

Vrijdagmiddag kwam wethouder Esther Prent – zij heeft leefbaarheid en kernen in haar portefeuille – naar Kruisland om samen met dorpsraad en kerkbestuur de verlichting officieel in gebruik te namen. “In onze kernen hebben we veel mooie plekken die gezien mogen worden. Ik ben blij dat deze subsidie de kernen helpt om deze plekken in de spotlights te zetten”.

Nog meer plannen

Voorzitter Ad Hellemons van de Dorpsraad gaf aan dat er nog meer plannen zijn die worden uitgewerkt. Er is een begin gemaakt met het plaatsen van bankjes langs reeds bestaande wandelroutes en er zijn nog wat nieuwe routes in voorbereiding. De Dorpsraad wil veel van haar plannen verwezenlijken in goede samenwerking met de gemeente Steenbergen. “Het realiseren van de verlichting is vlot gegaan. We zijn blij met de snelle medewerking van de gemeente. Zo kunnen we samen het wonen in Kruisland fijn houden”.

Foto: Wethouder Esther Prent nam samen met dorpsraad Kruisland de torenverlichting officieel in gebruik. Symbolisch werd dit beleid met het ontsteken van zaklichten.

[ door Peter Vermeulen ]