Discussie over bestuurscrisis woedt onverminderd voort

STEENBERGEN – Kandidaten die opstappen bij GB/Dé Lokale Partij, de fractie van D66 die aangeeft burgemeester Saskia Bolten tot het laatst toe te hebben gesteund én nog altijd achter de inhoud van het onderzoeksrapport te staan: de bestuurscrisis houdt de gemoederen in het Steenbergse ook met Kerstmis onverminderd bezig.

D66 heeft een persverklaring uitgebracht, waarin de partij stelt dat zij geen reden had om het vertrouwen in Saskia Bolten op te zeggen, tot het moment dat haar verklaring over de bestuurlijke problemen bij de gemeente vorige week woensdag uitlekte.

‘Toen hebben wij onze steun helaas los moeten laten’, zo schrijft D66, aangezien de burgemeester blijk had gegeven van een diep wantrouwen van haar kant jegens raadsleden en wethouders – ‘zonder onderscheid’ – en de samenwerking tussen bestuur en ambtelijke organisatie als problematisch wordt neergezet.

Verdeeldheid

Uit de opmerking ‘zonder onderscheid’ betreffende de wethouders, valt af te leiden dat D66-wethouder Leo Heijmans aan de zijde van Bolten stond/staat. Verdeeldheid binnen de partij over de medewerking aan de motie van wantrouwen, kwam overigens ook al aan het licht tijdens de raadsvergadering waarin die werd aangenomen.

D66 spreekt het vertrouwen uit in Joseph Vos als waarnemend burgemeester en de opdracht die hij van de Commissaris van de Koning heeft meegekregen, teneinde de bestuurscrisis te bezweren en een omgeving te realiseren waarin de burgemeester van Steenbergen normaal kan functioneren.

Openbaar debat

Ook streeft de fractie ernaar dat ‘spoedig in het nieuwe jaar’ een openbaar debat kan plaatsvinden over het bestuurlijke reilen en zeilen in de gemeente Steenbergen, waarbij ook openlijk over het geheime onderzoeksrapport mag worden gesproken. ‘De conclusies hiervan liggen inmiddels op straat, waarmee de reden voor geheimhouding is weggevallen’.

Gewoon Lokaal!, de fusiepartij van Door! en GB/Dé Lokale Partij, gaf daags voor Kerstmis al aan nu ook te opteren voor openheid van zaken, maar heeft daarmee niet kunnen voorkomen dat twee kandidaten, onder wie één bestuurslid, het voor gezien houden.

'Lafhartige politieke moord met voorbedachten rade'

De Nieuw-Vossemeerders Bart en David Mees hebben hun lidmaatschap opgezegd, willen dus ook niet meer op de kieslijst van Gewoon Lokaal! staan (voor de verkiezingen van 19 maart) en gaan naar eigen zeggen ‘op zoek naar een politieke partij die eerlijker omgaat met de belangen van zaken en personen’.

Zij hebben, zo schrijven zij in een open brief aan de pers, ‘met verbazing en afschuw kennis genomen van de lafhartige politieke moord met voorbedachten rade op onze burgemeester’, waaraan de huidige fractieleiders Cors Zijlmans (GB/Dé Lokale Partij) en Wilma Baartmans (Door!) – de nummers 1 en 2 van Gewoon Lokaal! – volgens de heren Mees ‘zo gretig hebben meegewerkt’. ‘U had dit niet mogen laten passeren en aan moeten dringen op grondiger onderzoek en openbaarmaking van feiten’.

Waarnemend burgemeester Vos heeft al contact gezocht met SAS

Ondertussen heeft de publieke actie ‘Steenbergen achter Saskia’ (SAS) al minstens 2000 handtekeningen opgeleverd van mensen die willen dat VVD, CDA, Steenbergen Anders, D66, Door! en GB/Dé Lokale Partij hun motie van wantrouwen tegen de burgemeester intrekken, zodat zij haar functie kan behouden.

Waarnemend burgemeester Joseph Vos heeft al contact gezocht met de initiatiefnemer(s) van SAS, met wie hij binnenkort graag wil praten om de mening van ‘het volk’ mee te nemen in zijn beoordeling van de complexe situatie.