De tomeloze ambitie van trombonist Junior Huigen

STEENBERGEN – De agenda van de 23-jarige Junior Huigen mag dan propvol zitten, toen dat belletje kwam of hij bij de Toppers-concerten wilde meespelen, hoefde hij niet lang na te denken. Want voor een muzikant als hij die naar eigen zeggen het liefste mensen wil entertainen, is optreden voor 70.000 man in de Arena wel de toepasselijk top. Vanavond heeft hij zijn praktijkexamen van het Rotterdamse conservatorium, waar hij zal afstuderen als trombonist en dirigent. Ook dat zal plaatsvinden voor een enthousiast publiek, dat in dit geval bestaat uit een grote groep familie en vrienden die een speciale bus naar Dordrecht vertrekt.

Natuurlijk had hij ook gewoon examen kunnen doen in een zaaltje op school, met een bescheiden begeleiding op piano erbij. Maar het past bij Junior om het anders en groter aan te pakken. En dus staat hij in de zaal van het BeneVia Muziekcentrum in Dordrecht, waar hij begeleid zal worden door muzikanten van harmonieorkest Crescendo. “Dat zijn allemaal muzikanten uit de eerste divisie van de Nederlandse amateur muziekwereld. Ik heb het orkest nog wel aangevuld met wat koperblazers, zodat de muziek nog meer impact krijgt”, vertelt hij.

Voor Junior Huigen geen ‘standaard’ optreden, maar een programma gevuld met stukken waar hij zijn eigen invulling aan kan geven. Wel alles passend binnen zijn thema ‘Going Dutch’, omdat hij allemaal muziekstukken gebruikt van Nederlandse componisten.

“Voor de pauze begin ik redelijk klein en intiem op trombone, en daarna volgen er meerdere soorten muziekstijlen, van klassiek tot wereldmuziek. Na de pauze zal ik het stuk ‘Lord of the Rings dirigeren. Een symfonie van Johan de Meij die gebaseerd is op de gelijknamige populaire boekentrilogie en waar later de films van zijn gemaakt.”

Gezonde rivaliteit

Voor de talentvolle Steenbergenaar, oorspronkelijk afkomstig van de Welberg, zitten er overduidelijk te weinig uren in een dag. Hij speelt trombone, dirigeert, schrijft zelf muziek en speelt mee in diverse bands en ensembles. En moet dus ook nog even eindexamen doen. “Het is inderdaad wel veel, maar dat is omdat ik het allemaal leuk vind. Ik deed oorspronkelijk alleen de richting trombone op het conservatorium, maar ik werd halverwege mijn studie geadviseerd door mijn docent om ook directie erbij te gaan doen.” Dat hij geen onverdienstelijk dirigent is, blijkt wel uit het feit dat hij in september gaat beginnen als dirigent bij de Steenbergse muziekvereniging Amicitia. Dat wordt dan het derde gezelschap waar hij de muzikale leiding aan mag geven.

Junior Huigen is afkomstig van muziekvereniging Volharding, dus voelt dit toch niet een beetje als een overstap van Ajax naar Feyenoord? “Nee hoor, er is een gezonde rivaliteit tussen die twee. Het is gewoon zo dat er plek voor mij was bij Amicitia, vanwege het vertrek van dirigent Rens van Leeuwen. Maar ik kwam laatst Walter Siol tegen van Volharding en die had het al over een mogelijke samenwerking.”

Opa Ko de Vos: 90 jaar

Geen enkel talent kan floreren zonder inspiratiebron en voor Junior is dat zonder twijfel zijn opa Ko de Vos. Vroeger zelf een bekend gezicht binnen Volharding waar hij euphonium speelde, ook een koperen blaasinstrument. “Toen ik nog maar 4 jaar oud was, leerde ik al muzieknoten bij hem. Maar ik werd nooit gepusht, het was altijd vanuit plezier voor de muziek. Het is wel heel symbolisch dat hij precies vandaag 90 jaar wordt. Helaas laat zijn gezondheid het niet toe dat hij mijn concert kan bijwonen. Maar we zullen alles voor hem filmen, zodat hij het terug kan zien. Ik denk wel dat hij trots zal zijn.”

Foto: Op 23-jarige leeftijd heeft Steenbergenaar Junior Huigen al een aardig muzikaal cv opgebouwd. Vanavond doet hij zijn praktijkexamen aan het conservatorium: een concert met de titel ‘Going Dutch’.

Tekst en Foto: Nicole van de Donk ©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl