D66 raadslid Hanneke Somers trekt zich per direct terug

STEENBERGEN – Hanneke Somers, gemeenteraadslid voor partij D66, gaat de Steenbergse politiek per direct verlaten. Zij zegt zich niet langer te kunnen verenigen met beslissingen die binnen haar partij genomen zijn. Somers heeft principiële bezwaren met het voorstel om oud-wethouder Vincent van den Bosch, die destijds moest aftreden en de huidige fractievoorzitter van Steenbergen Anders Tim Huisman op verkiesbare plaatsen te zetten bij de komende verkiezingen.

“Voor mij is het heel belangrijk met welk gezicht wij als D66 Steenbergen naar buiten komen. Zoals dat gezicht er nu gaat uitzien herken ik weinig van de integriteit, de transparantie en de zorg voor de geloofwaardigheid van de politiek die D66 volgens mij zou moeten zijn”, zegt Hanneke Somers in een verklaring die vanochtend is uitgestuurd.

‘Geloofwaardig blijven’

“Het is jammer dat het zover moet komen, maar om de eer en integriteit aan mezelf te houden, treed ik terug. Het is voor mij de enige optie om niet te vervallen in wat bekend staat als ‘Steenbergse politiek’ en geloofwaardig blijven”, stelt inmiddels ex-raadslid Somers. Zij treedt namelijk per direct terug.

Eventueel wel met voorkeurstemmen

Uit haar verklaring blijkt dat ze een kans op een comeback voor Vincent van den Bosch niet onmogelijk wil maken, maar dat D66 hem niet meteen op een verkiesbare plaats had moeten zetten. Dat geldt ook voor de overstap die Tim Huisman van Steenbergen Anders naar D66 wil maken. “De verkiezingen zouden dan wel duidelijk maken of ze met voorkeurstemmen hun rentree in de raad kunnen maken”.

Uitgebreid terugkomen

Steenbergse Courant komt in de editie van a.s. vrijdag nog uitgebreid op deze situatie terug. Dan wordt ook de mening van alle betrokkenen duidelijk. Hoe die vanuit de lijstadviescommissie van D66 volgens haar is, wordt door Hanneke Somers in haar verklaring aangegeven: “Bij de lijstadviescommissie was al bekend dat ik bij een bepaalde uitkomst zou opstappen. Ik heb daarbij ook aangegeven met een verklaring naar buiten te komen om mijn standpunt duidelijk te maken. Ik ben consequent en handel daar ook naar”, aldus het terugtredend raadslid.