Burgemeester in Canada bij officiële ingebruikname bevrijdingsmonument

EDMONTON/WELBERG – Burgemeester Ruud van den Belt heeft gisteravond in het Canadese Edmonton de officiële ingebruikname bijgewoond van de vroegere Angelusklok uit de H. Corneliuskerk, die op 20 augustus jongstleden tijdens een plechtigheid bij het Welbergse bevrijdingsmonument werd geschonken aan het South Alberta Light Horse-regiment (SALH), onze bevrijders van weleer.

De Angelusklok vormt het hart van het (mobiele) bevrijdingsmonument dat volgens Welbergs voorbeeld gebruikt gaat worden bij herdenkingsceremonies in Canada. Van den Belt nam bij de overdracht de wacht af van het SALH-regiment en werd geïnterviewd voor de Canadese televisie.

De burgemeester is sinds afgelopen maandag in Edmonton, waar hij eerder deze week met alle egards op het gemeentehuis werd ontvangen door zijn collega Iveson, aan wie Van den Belt een speciale, ingelijste foto van het Welbergse bevrijdingsmonument schonk.

Vervolgens was hij te gast op een diner, thuis bij de commandant van het regiment. Gisteren overdag brachten de burgemeester en zijn kabinetschef, deel uitmakend van een delegatie vanuit de gemeente Bergen op Zoom, bezoeken aan de Universiteit van Albert en enkele (onderzoeks)projecten op het gebied van de biobased economy en duurzaamheid.

Voornaamste doel van de reis is voor Van den Belt echter het aanhalen van de banden met het South Alberta Light Horse-regiment, om vanuit de Steenbergse gemeenschap dankbaarheid te tonen aan de Canadezen die in de nadagen van 1944 vochten en sneuvelden ten bate van onze vrijheid.