Briljanten echtpaar Rockx schittert nog altijd

STEENBERGEN – Vijfenzestig jaar lang had Anna Rockx-de Groot (91) alleen oog voor haar Janus (92). Tot burgemeester Ruud van den Belt kwam en rode blosjes op de wangen van de bruid toverde. Janus kon zich er gelukkig niet druk over maken. Hij weet inmiddels dat echte liefde alles overwint.

Zo’n zeventig jaar geleden ontmoetten de Steenbergse Anna en de Lepelstraatse Janus elkaar op een feestje.  Wie toen tegen Anna had gezegd dat zij op een dag haar briljanten huwelijksfeest met deze jongeman zou vieren, was ongetwijfeld voor krankjorum uitgemaakt. Net terug uit Nederlands-Indie had Janus echter wel voor hetere vuren gestaan. Hij gaf niet op en overwon. Na een verkering van vier jaar stapte Anna in zijn huwelijksbootje.

Landgoed

De eerste jaren van het huwelijk bestierde het jonge paar een boerderij op een landgoed bij Breda. Een periode waar Anna mooie herinneringen aan heeft, maar die helaas niet lang mocht duren. Het plotselinge overlijden van haar vader bracht er een abrupt einde aan. Noodgedwongen keerde het stel terug naar Steenbergen om er de ouderlijke boerderij aan het Koolbaantje (deel van de Oudlandsestraat dat inmiddels Moerstraatsteweg heet – red.) over te nemen.

Koeien melken

Anna en Janus kregen vier kinderen, drie zoons en een dochter, die als vanzelf meegingen in de bedrijfsvoering. “Ik weet nog dat toen ons Carina zich aandiende ’s ochtends eerst de koeien nog gemolken moesten worden. Voordat ik ‘s avonds de koeien weer moest melken, was ze er.”

Halverwege de jaren ’70 veranderde de tijden voor het boerenbedrijf. De koeien werden verkocht en vader Rockx ging op de Suikerfabriek werken. In 1982 verhuisde het paar naar de Magnoliastraat waar het tot op de dag van vandaag met veel plezier woont.

Verenigingsleven

Bij de verhuizing naar Steenbergen-Zuid, begon er met name voor Anna een heel nieuw leven. “Het verenigingsleven,” knipoogt dochter Carina, “Er was bijna geen clubje of ons ma was er bij.” De bingo, de KBO, reisjes met de Zonnebloem, helpen in de Vredeskerk enzovoort, enzovoort. “Heerlijk vond ik dat,” geniet Anna nog na. “Toen we de boerderij nog hadden, was er nergens tijd voor. We deden alles met ons tweetjes en de kinderen waren overal bij, hoe klein ze ook waren. Zelfs als we gingen hooien waren zij erbij. Dat was een hele fijne tijd.”

Krachtige stamboom

Ondanks de mankementen die gepaard gaan met het bereiken van een hoge leeftijd, lijkt het stel het nog prima naar de zin te hebben met elkaar. Er nog in ieder geval nog volop gelachen worden. Dat is zeker ook te danken aan de goede zorgen van de kinderen die lekker dicht in de buurt wonen.

Inmiddels vormt het jonge paar van 65 jaar geleden het wortelstelsel van een krachtige stamboom waar alweer drie generaties aan zijn toegevoegd. Afgelopen zaterdag vierden ze met elkaar een mooi feest en toasten zij dat de tijd die ze samen hebben, een mooie tijd mag zijn.