Zoektocht naar Steenbergs worstenbroodje in programma ‘Thuis in Steenbergen’

STEENBERGEN – Morgen, zondag 24 oktober, staat de zoektocht naar het Steenbergse worstenbroodje centraal in het programma ‘Thuis in Steenbergen’ dat de SLOS elk uur na 14:00 uur uitzendt. Na morgen is het programma te zien via YouTube.

Vroeger waren de Koninklijke Steenbergse Krakeling, de slof en de discokoek wereldberoemd in West Brabant. Veel Brabantse steden en dorpen kennen zo hun eigen tradities op culinair gebied. Programmamaker Peter van Langerak gaat in de inleiding van het programma hierop in. De kijker wordt meegenomen op de Hubertusjacht, die alles te maken heeft met de hubkes, die jaarlijks op 3 november gezegend worden in kerk of bakkerij. De ‘Brabantse broeder’ is een overheerlijke koek gemaakt van diverse kruiden, bloem, stroop, rozijnen en meer. Een echt papillen strelende delicatesse. Helaas kennen we de ‘Broeder’ in dit deel van Brabant niet.

Wat we wel kennen – en dat in heel Brabant en België – is het worstenbrood in vele variëteiten. Langerak gaat in het programma samen met cameraman Mark van de Broek op zoek naar het Steenbergse worstenbroodje. Tot voor kort was Bastiën van Rosendaal – eigenaar van 2 bakkerijen in Steenbergen en Dinteloord – jurylid bij de jaarlijkse wedstrijd voor bakkers uit Brabant. Een bijzondere traditie – al vanaf 1995 – waarbij op diverse niveaus worstenbrood wordt beoordeeld, van prof tot amateur. De winnaar wordt een jaar lang als de beste worstenbrood-bakker gekroond en mag de mooie te winnen beker trots in de etalage uitstallen. Bastiën van Rosendaal is echter geen jurylid meer en zal vanaf dit jaar zelf meedoen aan deze culinaire bakwedstrijd.

Een eigen worstenbroodje?


Over het worstenbroodje is veel te vertellen en dat wordt in het programma dan ook uit de doeken gedaan. Of Steenbergen nu zijn eigen worstenbroodje krijgt, zoals het Tilburgse of Belgische moeten we nog even afwachten. Feit is dat de programmamakers na de opnames zich het worstenbrood goed hebben laten smaken. Zondag 24 oktober wordt het programma op SLOS tv ieder uur vanaf 14 uur uitgezonden tot middernacht. Na de 24e is het programma te zien op YouTube.