Zichtbare protesten tegen AZC

STEENBERGEN – Tegenstanders van de mogelijke opvang van vluchtelingen in Steenbergen hebben hun bezwaren hiertegen de voorbije dagen duidelijk geuit door op meerdere plaatsen in de stad muren en straten te bekladden.

Eind vorige week werden al spandoeken opgehangen, op en nabij de rotondes van de N259, de randweg om Steenbergen. Vrij snel nadat de gemeente bekendmaakte op 21 oktober een beeldvormende vergadering te gaan beleggen, om de mening van de bevolking te peilen over de eventuele vestiging van een asielzoekerscentrum op Buiten de Veste, verschenen er op het jeugdhonk aan de Wipstraat leuzen als ‘geen asielzoekers’ en ‘geen azc’.

In neonletters

Dergelijke protestgraffiti kreeg afgelopen weekeinde navolging, middels bekladdingen in neonverf op onder meer het wegdek van de Westhavendijk (nabij het gemeentehuis), tegen de zijmuur van één van de seniorenflats aan de Molenweg (die al eerder ten prooi viel aan racistisch vandalisme) en op het plaveisel van het carnavalsmonument op het Strieniusplein.

Desgevraagd laat een woordvoerster van de gemeente weten, dat bekladdingen op en aan gemeentelijke eigendommen ‘zoals altijd zo spoedig mogelijk worden verwijderd door onze buitendienst’.

Particulieren en bedrijven die met soortgelijke zaken worden geconfronteerd, kunnen die doorgeven door te bellen naar de gemeente of een melding te doen via www.gemeente-steenbergen.nl (button meldingen op de homepage).

Op de  Facebookpagina ‘Geen Azc in Stb’ valt overigens het volgende te lezen:

Even voor alle duidelijkheid!!!!

De actiegroep Geen azc in stb distantieert zich van acties die nadelig zijn voor de inwoners van Steenbergen. Wij benadrukken dat we op democratische wijze in verzet gaan tegen de komst van een azc. Maak een spandoek of iets waarvan jij denkt dat het bijdraagt aan onze actie en plaats ook gewoon je foto!! Kan ook privé. Maar blijf van iemand anders privé eigendommen af!! Dus ook geen graffiti op privé eigendommen!!

De initiatiefnemers en stellen ook:  

Wij van actiecomité geen AZC in STB vinden het belangrijk dat iedereen die tegen een AZC is en ons wil helpen om dit te bereiken gehoord kan worden. Ook hebben wij hulp en ideeën nodig om acties te kunnen starten en om deze vol te houden, wij willen ook draagvlak in de hele samenleving van de gemeente Steenbergen want dit gaat ons allemaal aan, het stopt namelijk niet bij de stad Steenbergen want als er een AZC komt zullen de asielzoekers verdeeld gaan worden over alle kernen!!

Wil je ons helpen, actief of met een donatie om ons meer acties te laten uitvoeren maar ook als je ideeen heb reageer dan met een prive bericht je krijg altijd antwoord!!

Protestmars en raamposters

‘Geen Azc in Stb’ telt inmiddels zo’n 1150 likes, op de Facebookpagina ‘Steenbergen in verzet!’ – een initiatief van AZC-alert Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht – hebben tot nu toe ruim 740 mensen te kennen gegeven dat ze van plan zijn naar de beeldvormende vergadering te gaan. Zij worden opgeroepen op de Markt te verzamelen voor een protestmars naar de locatie waar de bijeenkomst gaat plaatsvinden.

Op ‘Steenbergen in verzet!’ wordt bovendien een raamposter aangeboden, waarmee inwoners kenbaar kunnen maken dat zij tegen een AZC in Steenbergen zijn.