Ze bloeien weer! Herdenkingsveld naast Bevrijdingsmonument Welberg inmiddels zee van klaprozen

WELBERG – De natuur is de natuur. Die laat zich niet regelen of sturen door de mens. En de eigenzinnige klaproos al helemaal niet. Dat bleek ook dit vroege voorjaar toen de klaprooszaadjes op het veld aan de Canadezenweg letterlijk waren verzopen door de hevige regenval. Met veel liefde en inzet van het echtpaar Dogge van kwekerij Landjuweel volgde er een nieuwe zaaironde, want ook zij voelen de waarde die het herdenkingsveld heeft voor veteranen en nabestaanden. En nu, iets later vanwege de lange droogteperiode die erop volgde, is het veld alsnog een prachtige rode zee van klaprozen. “Vooral ’s ochtends vroeg wanneer ze zich openen is het adembenemend mooi”, zegt Kees Dogge.

Toch waren er in de afgelopen weken ook momenten dat hij het veld naar eigen zeggen het liefste omploegde om maar van al het gezeur af te zijn. Kees en Marjoleen hebben namelijk via social media nogal wat commentaar gekregen toen er lange tijd maar een paar magere groene sprietjes boven de grond staken. De kritiek raakt ze omdat ze juist hun uiterste best doen om de klaprozen te laten bloeien. “Er werd gezegd dat het wel leek of er aardappelen waren gezet. Iedereen lijkt opeens expert als het op zaaien aankomt, omdat ze klaprozen hebben zien bloeien langs de kant van de weg. Dat zijn ideale plekken omdat ze houden van zanderige, droge grond met weinig voeding”, legt Kees uit. Marjoleen hoopt gewoon dat mensen voortaan wat meer geduld hebben. “Want geen klaproosveld betekende in dit geval geen bloeiend klaproosveld, want het heeft tijd nodig als het opnieuw gezaaid is.”

Veld ligt onder vergrootglas

Wellicht dat het veld wat meer onder een vergrootglas ligt sinds de gemeente vorig jaar besloot om het aan te kopen voor 80.000 euro. De voltallige gemeenteraad kon ermee instemmen vanwege de symbolische en emotionele waarde die het vervult. Het is een ereveld geworden, verbonden met het naastgelegen bevrijdingsmonument ‘De Klok’, waar elk jaar een herdenking wordt gehouden waarbij Canadese veteranen en nabestaanden aanwezig zijn. En inmiddels heeft de klaproos zich als symbool ‘uitgezaaid’ over de gemeente Steenbergen middels de populaire klaproosschildjes die menig voordeur sieren.

Nog geen bordje ‘verboden toegang’

Volgens Angelo Somers, voorzitter van de Werkgroep Bevrijdingsmonument Welberg, getuigt het allemaal van een grote betrokkenheid van inwoners. “Ze houden het veld in de gaten hoe het erbij staat en willen het liefst midden tussen de klaprozen in gaan staan om foto’s te maken. Met die foto’s wordt het verhaal over wat er daar zich in de oorlog heeft afgespeeld doorgegeven en blijven de herinneringen levend. Alleen is het niet zo handig als iedereen door dat veld gaat lopen.”
Marjoleen Dogge verbaast zich daar ook met grote regelmaat over. “Als iemand zomaar door jouw tuin gaat lopen kijk je toch ook raar op? Er hangt geen bordje ‘verboden toegang’ op het hek, maar misschien zal dat uiteindelijk wel moeten. Natuurlijk is het veld voor de hele gemeenschap, maar zorg dan ook dat iedereen ervan kan blijven genieten.”

“Mooi bankje als rustpunt”

Met die gedachte in het achterhoofd zijn de gemeente en Werkgroep al aan het nadenken over hoe het herdenkingsveld een meer permanent karakter kan krijgen en hoe het verbonden kan worden aan het naastgelegen monument. “Dat is nog niet zo eenvoudig, want een bouwwerk kan te veel schade aanrichten. Het idee om een soort loopgraven te maken tussen de klaprozen door als verwijzing naar de oorlog is misschien lastig omdat Kees er dan niet meer met zijn tractor overheen kan. Maar een architectenbureau is gevraagd met een idee te komen en begin augustus komen we weer samen”, zegt Angelo Somers. Het echtpaar Dogge ziet wel wat in een natuurlijk pad langs het veld met een bruggetje als verbinding. “En dan een mooi bankje als rustpunt voor wandelaars en fietsers.”
Voor wie nog een kijkje wil nemen bij het veld aan de Canadezenweg; de piek van de bloei wordt in de komende weken verwacht.

Foto: Kees en Marjoleen Dogge zaaien en oogsten elk jaar de klaprooszaadjes met als doel een mooi bloeiend veld te krijgen. Daar is ook hulp van de weergoden bij nodig. Daarom is de rode pracht dit jaar iets later, maar zeker niet minder mooi.

Tekst en foto: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant | KijkopSteenbergen.nl