Wouwsestraat opende ‘t Buurtbiebje

STEENBERGEN – Burendag; voor de bewoners van de Wouwsestraat tussen de Zuidwal (“inclusief mevrouw Van Dorst op het hoekje”) en de Blauwstraat is het al tien jaar lang aanleiding om de meest creatieve ideeën tot uitvoering te brengen. De resultaten kent iedere passant: het toegangsbord tot de Wouwpoort, het veelgebruikte ronde bankje op de hoek van residentie Schootsvelden, de wisselkunstexpositie aan de lantaarnpalen en de Buurtboom. Afgelopen zaterdag kwam daar ’t Buurtbiebje bij: een ambachtelijk vervaardigd kastje dat al flink gevuld is met boeken en tijdschriften. “Lees veel, daar word je wijzer van!”,  staat als een zichzelf bewijzende aanbeveling achter het glazen deurtje te lezen.

De deur van ’t Buurtbiebje werd afgelopen zaterdag pas feestelijk geopend, maar voor de kleine Sieb van der Stap hoort hij er nu al helemaal bij. Zodra de deur van het ouderlijk huis achter hem dichtvalt, vraagt hij steevast ‘Boekje lezen?’ en wijst met uitgestrekt vingertje naar het ’t Buurtbiebje aan de overkant om enige twijfel over de gewenste bestemming uit te sluiten. “Een boekenmonster” is hij volgens moeder Miranda.

Uitgaanspubliek

Het idee voor de miniatuur-bibliotheek ontstond tijdens een vooroverleg over de inhoud van de Burendag 2017. Buurvrouw Henny Stoeldraijer gooide het balletje op, buurvrouw Claudia Zaat tikte hem in en buurman Henk Theulings maakte hem af. Letterlijk want deze handige Henk timmerde binnen de kortste keren een heel fraai kastje in elkaar.

Zo mooi dat het de vraag doet opborrelen of de Wouwsestraat als veelgebruikte route voor het uitgaanspubliek er wel de beste plek voor is. “Als je zo moet gaan denken, kun je nooit meer wat doen,” kaatsen de buurtjes, volledig terecht, de bal terug. “Wel gaat het deurtje op vrijdagavond en zaterdagavond op slot, maar verder gaan we er gewoon vanuit dat het goed komt. We luisteren liever naar de vele positieve reacties die we gekregen hebben.”

Mix van 1 tot 71

Overigens is ’t Buurtbiebje niet alleen voor de Wouwpoorters, maar voor iedereen die boeken wil lenen. Terugbrengen na lezing mag, maar houden is ook prima. Wie thuis nog een uitgelezen boek heeft, is van harte welkom dit op een van de boekenplanken achter te laten. De regels voor het gebruik van de bieb zijn te lezen achter het glas.

Het was niet de enige actie tijdens de Burendag 2017. Samen koffiedrinken met zelfgemaakte taarten hoorden er ook bij. Evenals het wisselen van de tekeningen van de expositie in de lantaarnpalen. “Van jong tot oud levert daar een bijdrage aan en dat maakt het nu net zo leuk,” legt Claudia Zaat uit. “ Die mix van 1 tot 71 is sowieso wat ons buurtje zo gezellig en levendig maakt.” Na de onthulling van ’t Buurtbiebje bleef het in ieder geval nog lang gezellig in de Wouwsestraat.

Foto: Kees en Jo Helmons, Claudia, Chris, Sofie en Sarah Zaat, Tim, Miranda en Sieb van der Stap, Joop en Henny Stoeldraijer zijn nog maar een paar van de buurtgezinnen van de Wouwpoort die veel plezier gaan beleven aan ’t Buurtbiebje.

Door Dasja Abresch