West-Brabants archief vaart sterke digitale koers

REGIO – De klusser die een bouwtekening van zijn huis nodig heeft, de stamboomonderzoeker die meer wil weten over zijn verre voorouders en de ambtenaar die op zoek is naar een raadsbesluit: onder leiding van de nieuwe directeur Marcel Korving (39) zet het West-Brabants Archief nadrukkelijk in op het nog sneller en eenvoudiger helpen van al deze mensen. “Door steeds meer informatie via onze website aan te bieden, vermijden we onnodige procedures en bezoeken aan onze studiezaal.”

Korving nodigt belangstellenden uit om een bezoekje te brengen aan de website van het West-Brabants Archief: www.westbrabantsarchief.nl. “Deze laat zien dat we veel meer doen dan alleen zorgvuldig papieren archieven bewaren. Binnen een handomdraai kun je per mail een bouwdossier van je huis ontvangen, in onze beeldbank blader je door een prachtige collectie van ruim 120.000 West-Brabantse foto’s en zelfs papieren archieven kun je op aanvraag kosteloos digitaal per mail laten bezorgen.”

Regionale geschiedenis in de kijker

Marcel Korving wil een nieuwe website voor het West-Brabants Archief en die zou eind 2021 gereed moeten zijn. “Doel is niet alleen om het gebruiksgemak voor ambtenaren en belangstellenden te verhogen. We mogen ook best met wat meer trots onze regionale geschiedenis in de kijker zetten. Als archief willen we ons daarom verder profileren als hét informatiecentrum van de geschiedenis van West-Brabant. Wat ons betreft zou het schitterend zijn als we al die historische kennis met zoveel mogelijk mensen kunnen delen.”

“Schat aan informatie online beter vindbaar maken”

“We herbergen een schat aan informatie en willen die online nog beter vindbaar maken. Zo beheren we de overheidsarchieven van de negen deelnemende gemeenten in het westen van onze provincie. Sinds dit millennium zijn dat nog vrijwel uitsluitend digitale documenten. In de eerste plaats willen we al deze informatie duurzaam en veilig bewaren, dat is technisch al een heel stevige klus. Vervolgens is het ook een belangrijke uitdaging om deze documenten via onze website zo goed mogelijk toegankelijk te maken voor ambtenaren en burgers die recht hebben op inzage.”

Voor meer informatie, zie www.westbrabantsarchief.nl of volg het West-Brabants Archief op Twitter, Facebook en LinkedIn.