Welbergse neemt burgerinitiatief voor wandelpad langs Boomdijk

WELBERG – Een wandeling langs de Boomdijk op de Welberg is volgens bewoonster Moira Jalink-Nauta een dubbele ervaring. Enerzijds is het heerlijk genieten van de mooie natuur aan weerszijden van de weg. Anderzijds is het vanwege het voorbij razende verkeer een hachelijke ervaring. De Welbergse heeft daarom het initiatief genomen om tot een wandelpad langs de dijk te komen. Zij klopte daarmee aan bij de gemeente Steenbergen die wil ondersteunen bij de realisatie.

Sinds 2014 woont het echtpaar Jalink aan de Boomdijk. Het zijn buitenmensen die samen met hun honden Nomi en Mila genieten van de natuur rond het dorp. Moira: “De snelheid waarmee er hier gereden wordt, maakt het wandelen langs de dijk echter levensgevaarlijk. Ik heb jaren geleden al eens contact gezocht met Brabants Landschap (eigenaar van de dijk langs de Boomvaart – red.) om te bezien wat er mogelijk is. Daar was men toen niet erg enthousiast.”

Goed gesprek

Jalink liet het onderwerp rusten totdat zij als vrijwilliger bij het beschilderen van het klaproosviaduct in gesprek kwam met de Dorpsraad Welberg. “Daar raadde men mij aan om het als burgerinitiatief aan te melden bij de gemeente Steenbergen.“
De doortastende Welbergse greep de koe bij de hoorns en schreef een brief. “Het antwoord liet even op zich wachten, maar inmiddels heb ik reactie. Ook bij de gemeente is men enthousiast en gaat men in eerste instantie helpen op een goed gesprek aan te gaan met Brabants Landschap.”

Natuurlijke materialen

Jalink benadrukt dat haar idee qua kosten en omvang bescheiden is. “Ik vraag om een simpel wandelpad van natuurlijke materialen zoals houtsnippers of schelpen. Daarvoor is tussen de weg en de bomenrij plek genoeg.” Het nieuwe pad zou komen te lopen vanaf het kombord tot de ingang van het Krabbenbos aan de Boomdijk, ongeveer vijfhonderd meter verderop.

Herdenking bevrijding

De initiatiefneemster hoopt dat het pad nog voor het eind van de zomer gerealiseerd is, maar toch in ieder geval voor begin november. “De route wordt het hele jaar door veel gebruikt door wandelaars en hondenliefhebbers, maar tijdens de herdenking van de bevrijding bij het bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg lopen er hier helemaal veel mensen langs. Nu we in november vieren dat dit gebied 75 jaar geleden bevrijd werd, zal het zeker extra druk zijn.”

Moira Jalink onderneemt dagelijks de wandeling langs de Boomdijk op de Welberg met haar honden Nomi en Mila. De langsrazende auto’s maken het echter een hachelijke onderneming. Een wandelpad langs de dijk zou de veiligheid van de wandelaars zeker ten goede komen, zo meent de Welbergse die hiervoor het initiatief nam.

Foto: Dasja Abresch © Steenbergse Courant