Welberg krijgt eerste Zadenbibliotheek van de gemeente

WELBERG – De Buurtbibliotheek is inmiddels een bekend fenomeen in de gemeente Steenbergen. Wie van lezen houdt, kan op tal van plekken een kastje vinden waar een boek geleend of gebracht kan worden. De Welbergse Daniëlla Verbeek vatte het plan op om hetzelfde principe los te laten op tuinieren en hoopt binnenkort in haar thuisbasis Welberg de eerste Zadenbibliotheek van de gemeente te openen. Zij heeft bij de gemeente Steenbergen een aanvraag voor een bijdrage uit het Initiatievenfonds ingediend.

Het idee voor het uitleenpunt ontstond  nadat Daniëlla op social media een zadenbibliotheek tegenkwam. “Ik was er direct enthousiast over. Uit navraag bij anderen op het dorp bleek dat er veel animo is om zaden van bloemen, fruit en groenten met elkaar uit te ruilen.” Verbeek wil de bibliotheek voor haar eigen woning aan de Welbergsedijk realiseren. “Daar is ruimte, altijd toezicht en kan ik de collectie aanvullen wanneer dat nodig is.”

Steenbreek

Ter voorbereiding richtte Daniëlla de besloten Facebookgroep ‘Zadenbibliotheek Welberg’ op en kreeg binnen de kortste keren tientallen aanmeldingen. Daaropvolgend diende zij een verzoek in bij de gemeente Steenbergen voor een bijdrage uit het Initiatievenfonds. De gemeente is sinds kort lid van de stichting Steenbreek waarmee samen met de inwoners acties opgezet worden om de leefomgeving te vergroenen. Het idee van de zadenbibliotheek werd dan ook direct positief omarmd.

Oproep: word lid!

Als voorwaarde voor een bijdrage uit het Initiatievenfonds moet de Welbergse aantonen dat er voldoende draagvlak is voor de Zadenbibliotheek en roept daarom alle dorpsgenoten die van bloemen houden op om zich aan te melden bij de Facebookpagina ‘Zadenbibliotheek Welberg’. Kennis van flora is niet noodzakelijk. “Al doende leer je vanzelf en er is onder de leden altijd wel iemand die je kan helpen wanneer je een vraag hebt.”

Een Zadenbibliotheek dient volgens Daniëlla meerdere doelen. “Dorpsgenoten komen op een gemakkelijke manier met elkaar in contact en het is een leuke manier is om aan verbetering van de biodiversiteit en het groenbewustzijn te werken.”

Zaden doneren

Een zadenbibliotheek werkt hetzelfde als een gewone bieb, behalve dan dat je natuurlijk niet dezelfde zaden terugbrengt. “De zaden die je leent, laat je eerst tot bloei komen of vrucht dragen,” legt de initiatiefneemster uit. “Daarna oogst je de zaden van de mooiste plant en die breng je terug bij de zadenbank.” Alle begin is moeilijk en daarom hoopt Daniëlla dat iedereen die een zadenoverschot heeft of bij wil dragen aan de uitbreiding van de collectie, zaadjes wil doneren.

Wie interesse heeft, kan zich melden bij de Facebookpagina ‘Zadenbibliotheek Steenbergen’ of een mailtje sturen naar daniella@fotokiek.com.