Afbeelding
dinsdag 6 november 2018, 15:30

Welberg herdacht Slag om de Schelde

WELBERG - ‘We will remember them.’ Het waren de woorden op het lint van het boeket bloemen dat leerlingen van de Welbergse basisschool Pius X afgelopen vrijdag bij het Bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg legden. Ze zijn afkomstig uit ‘The Act of Remembrance’ die Hanneke Somers-Neutkens traditiegetrouw uitsprak tijdens de volwassen herdenking afgelopen zondag. Zij vormen het fundament van de herdenkingsactiviteiten op de Welberg. Bedoeld om de Tweede Wereldoorlog en de gevallenen te herdenken, maar vooral om het besef dat we het nooit meer mogen laten gebeuren te verankeren in verstand en hart.

Vorig jaar adopteerde basisschool Pius X het monument. Afgelopen vrijdag fietsten de leerlingen van de bovenbouw voor de tweede maal naar de Canadezenweg voor een herdenkingsbijeenkomst. Zij reden daarheen langs een openluchtexpositie van door hen gemaakte foto’s en gedichten met thema’s als ‘Vrijheid’ en ‘Klaprozen’.

Emoties

Bij de klok aangekomen lazen de kinderen gedichten voor en zongen zij liedjes. Onder meer het nummer ‘Hartslag’, de Nederlandse vertaling van een nummer dat Syrische kinderen schreven. Zij vertolken er een boodschap van hoop mee en vragen om hen hun kindertijd terug te geven. Tijdens de repetities op school had het nummer de nodige emoties losgemaakt bij de uit Syrië afkomstige leerlingen die de Pius X rijk is en daaropvolgend ook bij hun autochtone klasgenoten. Het leidde ertoe dat de kinderen tijdens het zingen van het lied bij ‘De Klok’ de armen om elkaars schouders sloegen. Een klein, maar indrukwekkend gebaar waar besef, begrip en steun uit sprak.

Eveneens indrukwekkend was de vertolking van zowel het Nederlandse als het Canadese volkslied door muzikanten van muziekvereniging Volharding. Een knap staaltje, temeer omdat een ijzig windje het hen niet gemakkelijk maakte.

Eerzame en leerzame plek

Op zondag koesterden de tientallen aanwezigen, waaronder nodige nabestaanden van slachtoffers, zich daarentegen in een aangenaam novemberzonnetje. Zij luisterden onder meer naar woorden van bezinning van pastoor Hans de Kort voorafgegaan door een korte toespraak door Angelo Somers, voorzitter van de stichting Bevrijdingsmonument Welberg. Volgens hem is de locatie aan de Canadezenweg “een unieke plek”. “Een eerzame en leerzame plek waar vroeger het battlefield was. Juist doordat we op zoveel plekken langs de Brabantse Wal herdenken, wordt duidelijk hoe groot dat slagveld eigenlijk was en hoeveel slachtoffers er zijn gevallen.”

Volgens Somers gaat het bij herdenken om “het eren en leren van de offers van toen”. “Het gaat om het vraagteken van hoe het in godsnaam kan dat mensen elkaar dit aandeden maar ook om het uitroepteken van dat we ons best zullen doen om dat nooit meer te laten gebeuren.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant