Vosse-ol viert 55-jarig bestaan van carnaval

NIEUW-VOSSEMEER – Met een driedaags feest wordt komend weekeinde het 55-jarig bestaan van carnaval in ’t Vosse-ol gevierd. De leerlingen van basisschool Merijntje bijten vrijdag 27 juni het spits af met een zeskamp. Die avond staan een receptie, een ‘prinsenbettel’ met leutvorsten uit de regio en een après ski-party op het programma. Iedereen is gratis en van harte welkom in de feesttent aan de Veerweg.

Op dezelfde locatie wordt zaterdagmiddag 28 juni een carnavalsbingo gehouden en is het ’s avonds feestvieren geblazen met muziek van de Nederpop-coverband Stoot! Zondag 29 juni wordt het jubileumevenement afgesloten met een dweilbandfestival én de trekking van de loterij ‘Waar landt de vos z’n ’ol?’ Ook kunnen de bezoekers, jong en oud, zich dan lekker uitleven op een mega-adventurebaan.

Het volledige programma is te vinden op de speciale website www.feest55.nl

Carnavalsvereniging ’t Vosse-ol telt, inclusief bouwclub d’Ôôgte en hofkapel De Vosseblaozers, momenteel zo’n tachtig leden. Hieruit blijkt duidelijk hoezeer het leutfeest leeft in het dorp, waar carnaval begin jaren zestig – zoals in veel West-Brabantse plaatsen – werd gestoeld op de leest van de Bergse vastenavend, maar al gauw een eigen signatuur kreeg. Die is voornamelijk gebaseerd op de door A.M. de Jong te boek gestelde geschiedenis van Merijntje Gijzen.

Tientallen Vossemeerders, en soms ook ‘buitenstaanders’, gaven in de loop de jaren gestalte aan de vierkoppige hofhouding, bestaande uit prins, nar, Jan Keller en Grotste Boer. In de persoon van Kitty Clarijs kende ’t Vosse-ol ooit de eerste vrouwelijke nar van Nederland. Recordhouder wat betreft het aantal dienstjaren in pak is onmiskenbaar Rienier de Jong, die inmiddels al meer dan 22 jaar invulling geeft aan de figuur van Jan Keller: de leutpolitie. Sinds 1973 wordt er elk jaar opnieuw ook een jeugdhofhouding gekozen, die niet meer weg te denken valt uit het Nieuw-Vossemeerse carnavalsfeest. Jack van Schilt en Marlies van Loenhout waren destijds respectievelijk het eerste jeugdnarreke en prinseske.

Over bestuurlijke continuïteit heeft de jubilerende carnavalsvereniging ook niks te klagen: Niek Perdaems hanteert ondertussen al bijna 25 jaar de voorzittershamer. Kees Luysterburg en zijn vrouw Ad zijn zonder enige twijfel het langst lid van de club, zij zijn namelijk al vanaf de oprichting van de partij.

In aanloop naar de viering van het 55-jarig bestaan van carnaval in ’t Vosse-ol, zijn de afgelopen weken vier uitvoerige verhalen verschenen in de Steenbergse Courant, die u via de volgende links kunt teruglezen:

Artikel 55-jarig bestaan Carnaval in 't Vosse-Ol, editie Steenbergse Courant 16 mei
Artikel 55-jarig bestaan Carnaval in 't Vosse-Ol, editie Steenbergse Courant 6 juni
Artikel 55-jarig bestaan Carnaval in 't Vosse-Ol, editie Steenbergse Courant 13 juni
Artikel 55-jarig bestaan Carnaval in 't Vosse-Ol, editie Steenbergse Courant 20 juni

Foto Peter Geluk