Afbeelding
vrijdag 23 maart 2018, 18:30

Voorkeursstemmen zorgen voor nodige veranderingen in politieke landschap

STEENBERGEN - Woensdagavond was de uitslag van de verkiezingen al verrassender dan van tevoren werd voorspeld, maar het bleek nog niks in vergelijking met de verdeling van de zetels over de kandidaten die de volgende dag bekend werd gemaakt. Alle gekozen volksvertegenwoordigers wisten op eigen kracht een voorkeurszetel te behalen en dat is een bijzonder prestatie. Het leverde wel de nodige verschuivingen op binnen de kandidatenlijsten.

Bij Gewoon Lokaal! werden de eerste vijf kandidaten op de lijst netjes gekozen waarbij de nummers twee, Maurice Remery, en drie, Esther Prent, wel van stuivertje wisselden. Beiden haalden in hun eigen kern monsterzeges op persoonlijke titel. Maurice Remery kreeg het vertrouwen van 434 van de kiezers, Esther Prent bereikte het aantal van 489. Op de zesde plaats verscheen op de lijst van Gewoon Lokaal! echter een opvallende stijger in de persoon van Dasja Abresch die oorspronkelijk op een 19e plek stond. De 45-jarige Welbergse kreeg landelijke bekendheid ten tijde van de vluchtelingenproblematiek. “Ik denk dat mensen mede daarom op mij stemden. Het is een manier om uiting te geven aan het gevoel dat zij aan die ellendige tijd overhielden. Dat begrijp ik en waardeer ik ook. Ik zal nog wel goed na moeten denken of ik de zetel accepteer want het betekent voor mij persoonlijk nogal wat. Wanneer je, op eigen verzoek, zover onderaan staat, verwacht je niet in de raad gekozen te worden. Althans, ik niet,” aldus Abresch die als zelfstandig tekstschrijver onder meer politieke verslaggeving voor deze courant doet.

Mensen-mens

Ook bij de Volkspartij een opmerkelijke binnenkomer. Oud-raadslid Ad van Elzakker stootte vanaf een 8e plaats door naar de 5e plek. Van Elzakker was aangenaam verrast met het groot aantal stemmen op zijn naam. “Ik ben een mensen-mens. Ik benader en spreek veel mensen en ik zet me er echt voor in.” Of hij de zetel accepteert blijft nog even de vraag. “Daar ga ik het eerst eens met mijn vrouw over hebben.”

Partijgenoot Danker Kouwen stijgt een plekje naar nummer vier. Daar stond eerst Boy Sluiters voor wie op dit moment geen raadszetel is maar mogelijk dat daar na de coalitieonderhandelingen nog verandering in komt. Ger de Neve stond tweede maar wisselt van plaats met de voormalige nummer drie Willy Knop.

Opvallend

Theo van Es die vanuit de opgeheven partij SteenbergenAnders op een tweede plaats op de VVD-lijst stond, haalde onvoldoende stemmen om deze plek te handhaven. Zowel de nummer drie, Nicky Broos, als nummer vier, Jos Verbeek, schuiven in zijn nadeel omhoog. Zij wisselen daarbij van plaats want Verbeek haalde 64 stemmen meer dan de Kruislander. Opvallend binnen deze lijst is het hoge aantal stemmen dat Michaëla Lepolder, de allerjongste kandidaat deze verkiezingen, kreeg. Met de 117 op haar naam uitgebrachte stemmen komt zij daarmee vooralsnog niet in de raad. Mocht de partij een wethouder leveren dan is zij wel de eerstvolgende in de wachtrij.

Buiten de boot

De ene zetel die de Partij van de Arbeid overhield wordt bezet door lijsttrekker Nadir Bali. Bij het CDA is er weer een wijziging te constateren. Nummer twee Jack Legierse werd ingehaald door de eerste vrouw op de kieslijst Caroline Bolluijt-Nijpjes.

D66-lijsttrekker Eric van der Spelt is verrassend ingehaald door Tim Huisman (voorheen StAn) die als derde op de lijst stond. De nummer twee, Ad Theuns, valt zodoende net buiten de boot.
Morgen wordt de zetelverdeling pas officieel vastgesteld door het Centraal Stembureau. Het aantal kiesgerechtigden dat naar de stembus trok was aanzienlijk meer dan vier jaar geleden. 1337 om precies te zijn. Dit resulteert in een opkomstpercentage van 47,46%. Dat is niet veel meer dan de vorige verkiezingen maar dit percentage wordt negatief beïnvloed door de ongeveer tweeduizend arbeidsmigranten in deze gemeente die kiesrecht hebben maar hier hoogstwaarschijnlijk minimaal gebruik van gemaakt hebben. In 2014 waren deze mensen nog niet gerechtigd om te stemmen.
Voor wat betreft het referendum koos In Steenbergen een meerderheid van 52,56% van de mensen voor de Wet op de inlichten- en veiligheidsdiensten. De tegenstemmers waren met 43,21 procent in de minderheid.

Kandidaat-raadsleden:
Gewoon Lokaal!: 1. Wilma Baartmans (646); 2. Esther Prent (489); 3. Maurice Remery (434); 4. Edwin Maas (295); 5. Jan Veraart (174); 6. Dasja Abresch (131).
De Volkspartij: 1. Michel Lambers (471); 2. Willy Knop (389); 3 Ger de Neve (288); 4. Danker Kouwen (181); 5. Ad van Elzakker (170)
VVD: 1. Kees Gommeren (744); 2. Jos Verbeek (233) 2. Nicky Broos (169);
Partij van de Arbeid: Nadir Baali (321)
CDA: 1. Jeroen Weerdenburg (383); 2. Caroline Bolluit-Nijpjes (210)
D66: 1. Tim Huisman (366); 2. Eric van der Spelt (301) 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant