Veel belangstelling voor Hof van Engelbrecht

KRUISLAND – Zo’n tachtig belangstellenden meldden zich gisteren bij zaal Koch in Kruisland voor de inloopavond over het nieuwbouwplan aan de Eerste Boutweg in het dorp. Daar kregen zij van de gemeente Steenbergen en ontwikkelaar Sprangers BV onder meer te horen dat de nieuwe wijk Hof van Engelbrecht gaat heten.

Volgens wethouder Wilma Baartmans die namens de gemeente aanwezig was, was het een avond vol positieve energie. “Het had wel wat weg van een gezellig avondje uit voor het dorp. De Kruislanders zijn echt trots op dit nieuwe plan en dat is terecht. Het worden prachtige woningen.” Ondanks alle positieve geluiden was er ook ruimte voor kritischer signalen. “Met name de omwonenden zijn voorzichtig wat logisch en terecht is. Het is ook precies de reden waarom we dit soort inloopavonden voorafgaand aan het proces organiseren. Dan kun je zaken al in een vroeg stadium ondervangen en oplossen of er rekening mee houden tijdens de bouw.”

Gasloze woningen

Het Hof van Engelbrecht bestaat uit acht nieuwe gasloze woningen, voorzien van zonnepanelen. Twee vrije kavels aan de Eerste Boutweg die volgens Sprangers Bouwbedrijf BV uit Breda afgenomen worden door de familieleden van de voormalige bloemenkwekerij van wie het terrein is. Daarnaast komen er zes levensloopbestendige semi-bungalows. Deze worden ontsloten via de Graaf Engelbrechtstraat en de West-Zandberg.  Het Hof van Engelbrecht is genoemd naar Graaf Engelbrecht van Nassau die als de stichter van het dorp Kruisland te boek staat. In 1487 stelde hij land ter beschikking om een kerk te bouwen.

Verwachting

De gebouwen van het agrarisch bedrijf stammen uit 1952. Toen stonden zij nog eenzaam in de polder. In de decennia daarna breidde Kruisland steeds verder in noordelijke richting uit tot het bedrijf omgeven werd door de woningbouw waar het nu uiteindelijk in op zal gaan.

De wijziging van de bestemming van agrarisch naar wonen wordt waarschijnlijk dit jaar nog geregeld zodat volgend jaar begonnen kan worden met de bouw. Vooropgesteld dat er zich voldoende kandidaten voor de koop melden, maar gezien de belangstelling van gisteravond is de verwachting daaromtrent goed.