Vandaag (zondag): Open Dag kinderboerderij De Lindehof

STEENBERGEN – In 2008 verhuisde het echtpaar Schouteren hun kinderboerderij vanuit de Drielindekesweg in het Westland naar de Gagelweg. Door de aanleg van de A4 moest de boerderij op de oude locatie verdwijnen en kregen Jos en Frieda Schouteren de kans om een nieuwe kinderboerij in te richten aan de Gagelweg, die vanuit Steenbergen via de Boomdijk is te bereiken.

De inmiddels 67 jarige Jos Schouteren had destijds – nu al meer dan 30 jaar geleden – een vogelhandel. "In die jaren verzorgde ik zo'n zes tot zevenduizend vogels. Allemaal voor de verkoop".

Langzaamaan veranderden zijn werkzaamheden en werd het houden van dieren meer een liefhebberij. Daaruit ontstond de kinderboerderij. Aanvankelijk aan de Drielindekesweg dus maar de familie Schouteren werd daar door de komst van de A4 uitgekocht. "Het duurde nog een paar jaar voor dat we hier vergunning kregen voor de nieuwe kinderboerderij, maar in 2011 was het dan zover dat we die konden openen", vertelt Jos Schouteren.

Alles nieuw gebouwd

De kinderboerderij kreeg de naam Lindehof, als aandenken aan de Lindekesweg. En omdat alles nieuw werd gebouwd, kregen de dieren een mooi strak onderkomen. "We hebben roofvogels, waaronder uilen: diverse soorten. Van bosuil tot de grote Oehoe. Maar ook valken, Ibis parkvogels, diverse soorten fazanten, Kraanvogels, papagaaien en kakatoes. Maar ook zilverreigers, kanaries, konijnen, kavia's, stekelvarkens, konijnen en Alcapa's. Alles bij elkaar een paar honderd dieren", aldus Schouteren

Zorgboerderij

Bij het verzorgen van de dieren krijgt Schouteren de hulp van een achttal bezoekers van de Zorgboerderij. Zij komen iedere week een paar dagdelen. "Het is meer een vorm van bezigheidstherapie, maar onze gasten hebben er veel plezier in" . Overigens zijn er ook diverse vrijwilligers die een helpende hand toesteken. Het echtpaar Kees en Keeke van den Berg uit Steenbergen mag daarbij zeker genoemd worden.

Bij mooi weer goed bezocht

"Bij mooi weer krijgen we volop bezoekers. Ouders of grootouders met kinderen, maar ook individuele bezoekers en ook veel fietsgroepen. Gemiddeld ontvangen we dan wel zo'n 60 tot 80 man".

Open Dag

Vandaag – zondag 11 juni – houdt De Lindehof Open Dag. Alle belangstellenden kunnen de kinderboerderij gratis bezoeken. Er is voldoende parkeergelegenheid en de bezoekende kinderen worden persoonlijk ontvangen door Tweety Sonja en Olifant Bart. Er is een groot terras waar een koel drankje of een ijsje kan worden genuttigd en natuurlijk is er ook koffie of thee. Tot 17:00 uur is de kinderboerderij open.

Op andere dagen is de boerderij geopend tussen 9:00 en 17:00 uur. Af en toe wordt de poort echter een middagje gesloten.

tekst en foto's: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl