V-Day houdt herinnering aan ontploffing bom levend

STEENBERGEN – Op 900 meter van hun erf, werd eind februari de V1 tot ontploffing gebracht. Jan en Patricia Mulders hoefden hun huis aan de Boomdijk niet te verlaten, maar konden de gebeurtenis wel van dichtbij aanschouwen. Dat deden ze met extra aandacht, omdat Jan grote hoeveelheden zand had vervoerd naar de vindlocatie van de bom, bedoeld om de klap binnen de perken te houden.

,,Zoiets maak je maar één keer in je leven mee,’’ stelt Patricia. En daarom besloten de boerderij-eigenaren, met als hobby sportpaarden, tot een blijvende herinnering aan die bijzondere dag. Zij noemden het veulen dat vorige week in hun stal werd geboren V-Day.

Moeder Dieuwke, een 13-jarige Friese merrie, was al zeven maanden drachtig toen de bom barstte. De ontploffing had gelukkig geen invloed op de zwangerschap. V-Day, zoon van de hengst Uldrik, maakt het uitstekend en kon dankzij het aangename weer dinsdag al de wei in. Om letterlijk met vallen en opstaan kennis te maken met de buitenwereld. Volgens Patricia Mulders is V-Day niet zo groot van stuk, wat in haar optiek wijst op een ‘luxepaardje’.