Upgraden van huurwoningen Stadlander fors vertraagd

STEENBERGEN – Stadlander loopt behoorlijk achter met de grootschalige renovatie van haar zogeheten type 107-woningen, waarvan er met name in Steenbergen-Zuid veel staan. De eerste van deze rijtjeshuizen hadden voor de winter klaar moeten zijn. Het wilde de afgelopen tijd echter allesbehalve vlotten met de plannen om de huurhuizen uit de jaren ’50, ’60 en ’70 bij het groot onderhoud – waar een aantal hard aan toe is – meteen te verduurzamen.

Ten behoeve van dit project werd in een dergelijke woning aan de Van Polanenstraat, onder de noemer ‘Reimarkt Brabantse Wal’, zelfs een speciale renovatiewinkel ingericht. Zodat huurders met eigen ogen konden zien welke verbeteringen mogelijk zijn.

Bedoeling is dat de ‘doorzonwoningen’ aanmerkelijk energiezuiniger en levensloopbestendig(er) worden gemaakt, zodat mensen er langer zelfstandig in kunnen blijven wonen. In de meeste gevallen hangt daar wel een prijskaartje aan, in de vorm van een huurverhoging, maar die kan vaak (deels) gecompenseerd worden met de besparing op de energierekening.

Niet esthetisch en te duur

Om dat alles te realiseren, is een aanbouw vereist, zodat er een nultreden-woning ontstaat, met alle noodzakelijke voorzieningen op de begane grond. Het consortium van bedrijven waarmee Stadlander aanvankelijk tot zaken wilde komen, slaagde er niet in de kosten binnen het maximaal vastgestelde bedrag van 45.000 euro per woning te houden.

Ook zou de uitbouw er niet eigentijds genoeg uit gaan zien, aldus woordvoerder Bert Jansen van de woningcorporatie. ,,Esthetisch niet verantwoord en te duur, dus van die samenwerking hebben we op een nette manier afscheid genomen.’’

Gaandeweg het project viel de optie om met een lift te werken overigens helemaal af, omdat er dan te weinig leefruimte op de benedenverdieping zou overblijven.

Prototypes

Het zogenoemde Reimarkt-concept is evengoed nog niet van de baan, want deze organisatie is met instemming van Stadlander op zoek gegaan naar nieuwe leveranciers, die wél aan de (rand)voorwaarden kunnen voldoen. Jansen: ,,Er zijn nu drie bedrijven die elk een prototype ontwikkelen voor een prefab-aanbouw. De verwachting is dat de mogelijkheden eind januari aan ons worden gepresenteerd, zodat we in ieder geval in het eerste kwartaal van volgend jaar een besluit kunnen nemen. In de loop van volgend jaar gaan dan alsnog de renovatiewerkzaamheden van start.’’

‘Nul op de meter’

Stadlander bezit in de regio circa 300 type 107-woningen, waarvan het merendeel in Steenbergen(-Zuid) is te vinden.

Volgens Jansen broeien de nieuwe partijen ook op een aanbieding die verder gaat dan het beoogde energie(zuinigheids)label B. ,,Zij streven naar ‘nul op de meter’.’’ Dat staat officieel niet gelijk aan een energieneutrale woning, maar betekent in de praktijk wel dat de gas- en elektriciteitsrekening bijzonder laag uitvalt.