tanteLouise blij met opening Hof van Nassau door Maxima

STEENBERGEN – De rode loper gaat uit en de vlag wordt gehesen: Steenbergen ontvangt op 28 mei Koninklijk bezoek. Koningin Máxima komt naar het nieuwe Hof van Nassau waar zij de officiële opening van het ultramoderne verpleeghuis zal verrichten. Het bezoek moest nog geheim worden gehouden tot alles akkoord was, maar nu kan het nieuws met grote blijdschap naar buiten worden gebracht. “Wij zijn uiteraard apetrots om Koningin Máxima te mogen ontvangen. Het is de kroon op ons werk”, zegt Conny Helder van de Raad van Bestuur van zorginstelling TanteLouise. 

Het Hof van Nassau aan de Lindenburghlaan is onderdeel van zorginstelling TanteLouise en inmiddels zo’n half jaar in bedrijf. Het wordt wel het ‘mooiste verpleeghuis van Nederland’ genoemd en daarom is het wel toepasselijk dat onze mooie Koningin het officieel zal openen. Om dit voor elkaar te krijgen, is er een selecte groep mensen al geruime tijd achter de schermen bezig met de aanvraag voor haar bezoek. “De eerste brief naar het Koninklijk huis waarin we verteld hebben over het bijzondere concept van Hof van Nassau, dateert al van een jaar geleden. Er is best wat tijd en correspondentie overheen gegaan, en al die tijd moest iedereen het geheim houden. Afgelopen maandag was eindelijk het moment dat we het met iedereen konden delen”, vertelt Marc Molenaars, manager marketing en communicatie bij TanteLouise.
“Dat heeft voor een echte feeststemming bij onze medewerkers en bewoners gezorgd. We hebben natuurlijk een behoorlijke intensieve tijd achter de rug met het slopen en herbouwen van ons verpleeghuis, en dan is dit een enorme opsteker”, zegt Conny Helder.

Rondleiding en demonstraties

Koningin Máxima zal dus de officiële openingshandeling van Hof van Nassau verrichten, en ze krijgt een rondleiding door het complex. Ze krijgt twee demonstraties te zien van de ultramoderne technieken die er worden gebruikt om maximaal verantwoorde vrijheid te bieden aan bewoners met dementie. Dat zijn innovaties als de ‘slimme vloeren’ en de futuristische bril die medewerkers kunnen gebruiken bij het geven van medicijnen. “In die bril zit een klein computertje dat de barcodes van de cliënt en de medicijnen scant, waardoor het uitdelen van medicatie sneller en veiliger gaat”, legt Helder uit.
Volgens marketingmanager Molenaars zal Koningin Máxima hierin geïnteresseerd zijn omdat dit nieuwe oplossingen zijn waar andere verpleeghuizen in Nederland bij kunnen aanhaken. “Feit is dat we de komende jaren meer met vergrijzing en dementie te maken krijgen, en er minder mensen beschikbaar zijn om in de zorg werken.”

In gesprek met medewerkers en bewoners

Koningin Máxima heeft speciaal aangegeven dat ze in het laatste deel van het bezoek graag de vrijheid wil krijgen om zelf in gesprek te gaan met medewerkers en bewoners.
Na haar bezoek volgt een feestelijk samenzijn voor bewoners, medewerkers en vrijwilligers van Hof van Nassau en genodigden. ’s Middags gaat het feest nog even door; dan is er een ‘vorstelijk’ onthaal voor familie, mantelzorgers en buurtbewoners.
“We hebben voor deze invulling gekozen omdat iedereen er natuurlijk graag bij wil zijn om een glimp op te vangen van onze Koningin, maar dat is praktisch gezien onmogelijk. Er kunnen maar een maximaal aantal mensen tegelijk in het complex aanwezig zijn en het is ook gewoon in bedrijf. Om met de woorden van prinses Amalia te zeggen: we willen geen ‘showversie’ van ons verpleeghuis laten zien”, aldus Helder.

Trots op Hof van Nassau

Burgemeester Ruud van den Belt heeft in een reactie laten weten “enorm verheugd” te zijn dat de Koningin naar Steenbergen komt. “We hebben redenen in overvloed om de vlag uit te hangen en te laten zien hoe trots we zijn op het Hof van Nassau. Het Koninklijk bezoek is natuurlijk ook een uitgelezen kans om de buitenwereld onze mooie gemeente te laten zien”, aldus Van den Belt.

Tekst: Nicole van de Donk