dinsdag 18 december 2018, 16:30

Storingsdienst ondergrondse afvalcontainers meestal snel ter plaatse

STEENBERGEN – ALLE KERNEN – “Het gaat goed met de gescheiden afvalinzameling”, constateert wethouder Wilma Baartmans tevreden. De resultaten van het derde kwartaal laten een sterke toename zien van ingezameld plastic en drankenkartons en een forse afname van restafval. “Wel denken veel inwoners dat ze ‘per tik moeten betalen’. Dat is echt niet zo. Met een pasje mag onbeperkt worden aangeboden”, aldus de wethouder. Ze zegt dit bewust, want inwoners die dit niet weten komen soms met te grote zakken afval en dat zorgt voor een probleem.

Het gebeurt dus regelmatig dat er òf te grote zakken in de restafvalcontainer worden gepropt, òf zaken die er niet in thuis horen. Peter Nagelkerken – hij stuurt het 5 personen tellend onderhoudsteam aan – weet dit als geen ander. “We krijgen gemiddeld zo’n zes meldingen per dag. Daar gaan we zo snel mogelijk op af. Zelfs in het weekend. Dan heeft een van de vijf dienst. Door een storing snel op te lossen voorkomen we dat er veel afval naast de bak wordt gezet. Tot nu toe gaat het op bijna alle plekken in de gemeente vrij goed”.Een van de storingsmedewerkers – Micha Hermans – laat nog een goed zien hoe het systeem werkt. Dat gebeurt overigens bij een wat oudere restafvalcontainer die bij het Raadhuisplein in Dinteloord staat. De container moet nog voorzien worden van een smallere toegangssluis en heeft op dit moment een brede klep, die nog verwisseld gaat worden voor een smallere versie. “In de container kunnen zakken van 40 liter. Wie nog grotere zakken in huis heeft, kan deze wel gebruiken, maar moet ze niet verder vullen dan voor driekwart”.

Geen dekbedden

Er zijn ook vormen van afval die voor serieuze problemen zorgen. “Zakken met kleding. Die horen er ook niet in thuis. De kleding zet uit en dan krijgen we een verstopping. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld kussens, dekbedden en fietstassen en takken. Dat soort zaken moet naar de milieustraat. Je kunt stellen dat afval dat niet in een 40-liter zak past, voor problemen kan zorgen”.
Peter Nagelkerken roept inwoners die een storing constateren op om dit altijd te melden. Door de week kan dat via Whatsapp, maar het handigste is het om gewoon te bellen. Dat kan via het telefoonnummer 06 51 551 197. (Op het pasje staat het nummer van gemeente Steenbergen 140167. Buiten de openingstijden van het gemeentehuis wordt verzocht om het 06 nummer te bellen). Ook nog een tip voor het gebruik van het pasje: “Plat op het leesvlak leggen en even wachten tot het systeem het pasje heeft gelezen”.

Stijging en daling

Wethouder Wilma Baartmans en verantwoordelijk ambtenaar Carien Free lichten de gang van zaken toe: “We zien nu een stijging van ingezameld plastic en drankenkartons van 169 procent en een daling van restafval van iets meer dan 46 procent”.
Wel baart de stijging van aangeboden afval op de milieustraat het tweetal zorgen: “Er is over de afgelopen periode een stijging waargenomen met 208 ton. Dat is gemiddeld 23 ton per maand”.
Wat daarvan de exacte oorzaak is blijft giswerk. Er wordt onderzoek naar gedaan. “We hopen straks met de uitbreiding van de milieustraat niet alleen voor een betere inrichting te zorgen, maar kunnen dan ook de controle verbeteren”, vertelt wethouder Baartmans.

tekst en foto: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant

Uit de Steenbergse Courant