Stikstof en arbeidsmigranten ‘hot topic’ tijdens bedrijfsbezoek burgemeester

DINTELOORD – Vorige week donderdag brachten burgemeester Ruud van den Belt en wethouder Willy Knop een leerzame ochtend door met het vergelijken van appels en peren. Als onderdeel van het jaarlijks overleg met het bestuur van de ZLTO afdeling Steenbergen/Bergen op Zoom bracht hij namelijk een bezoek aan het Dinteloordse fruitteeltbedrijf Vos. Een bezoek dat begon met een kopje koffie aan de keukentafel van eigenaar Harry Vos waarbij actuele agrarische problematieken zoals stikstof en de huisvesting van arbeidsmigranten onderwerp van gesprek waren.

Sinds zijn installatie als burgemeester van de gemeente Steenbergen gaat Van den Belt jaarlijks met het ZLTO-bestuur op bezoek bij lokale ondernemers in de agrarische sector. Zodoende werd de burgervader dit jaar van harte welkom geheten door Harry Vos die op 25 hectare grond een brede selectie aan appels en peren teelt. “Een goede keus,” zo kon ZLTO-voorzitter Pieter Korst na afloop van het bezoek melden. “Harry heeft ons tijdens de rondleiding veel kunnen vertellen over de ontwikkelingen in de fruitteelt. Hij teelt niet alleen, maar sorteert en verpakt het fruit voor de afnemer ook op zijn eigen bedrijf.”

Moderne huisvesting

Een compleet pakket waarbij de inzet van arbeidsmigranten onvermijdelijk is. De huisvesting van deze broodnodige arbeidskrachten bood voldoende gespreksstof tijdens het bezoek. “Vos kiest ervoor om volgens de hoogste standaarden op eigen terrein huisvesting te ontwikkelen,” vertelt Korst. “Dat is een enorme investering, maar ook een realistische. Wil je deze mensen trekken en behouden dan moet je hen wel een moderne huisvesting met voldoende privacy kunnen bieden. Essentieel voor de toekomst en continuïteit van het eigen bedrijf.”

Sociale impact

Onvermijdelijk in een dialoog met de agrarische sector is op dit moment de stikstofproblematiek. “De burgemeester was vooral geïnteresseerd in de sociale impact die dit heeft op de ondernemer. Ook over de boerenprotesten wilde hij weten hoe we dat beleefd hadden. Als burgemeester houdt hij zich terecht weg van het politieke spel, maar hij begrijpt de zorgen van de sector en waarom wij vragen om realistisch beleid.”
Burgemeester Ruud van den Belt en wethouder Willy Knop brachten samen met het bestuur van ZLTO afdeling Steenbegen/Bergen op Zoom een bezoek aan het Dinteloordse fruitteeltbedrijf van Harry Vos. Na afloop van het bezoek kregen zij uiteraard een selectie van zijn appels en peren mee. Voor de burgemeester aanleiding om weer eens een appeltaartje te bakken.

Door: Dasja Abresch