Speciale herdenking voor Gibson en Warwick 70 jaar na dato

STEENBERGEN – Een blijvende band opbouwen met de bevolking van Steenbergen. Dat is het doel van de gepensioneerde en afgezwaaide leden van het 617 Squadron, waartoe in de Tweede Wereldoorlog Guy Gibson en Jim Warwick behoorden. De piloot en zijn navigator vonden op 19 september 1944 de dood in Steenbergen. Zeventig jaar na dato is er een speciale herdenkingsprogramma in de maak.

Foto: De graven van Gibson en Warwick op de begraafplaats aan de Nassaulaan.

Op de terugweg van een bombardement in Duitsland werd de Mosquito van Gibson en Warwick abusievelijk uit de lucht geschoten door collega’s van de Royal Air Force, die dachten met de vijand van doen te hebben. De ware toedracht van het neerstorten van Gibson en Warwick is overigens pas sinds enkele jaren bekend.

De twee vliegeniers liggen begraven op de begraafplaats aan de Nassaulaan, waar zij jaarlijks worden herdacht. De inmiddels hoogbejaarde Rotterdammer Jan van den Driesschen onderhoudt al decennia lang de laatste rustplaats en over het propeller-monument in het stadspark ontfermt zich al ruim twintig jaar de Welbergse basisschool Pius X.

Delegatie

Op en rond 19 september, alsook door het jaar heen, brengen bovendien de nodige Britten een bezoek aan Steenbergen. Over acht weken komt het 617 Squadron met een grotere delegatie dan gewoonlijk hier naartoe, om te gedenken dat Gibson en Warwick zeventig jaar geleden het leven lieten én hun nagedachtenis voor de toekomst ‘veilig te stellen’. Arjan van der Pligt maakt zich vanuit het Steenbergse sterk voor dit streven, waarover hij aan de praat raakte met Russ Taff Kitely van het 617 Squadron, bij één van diens vorige bezoeken aan onze plaats.

Schoolbezoeken

De eigenaar van restaurant De Wallevis heeft ondertussen contact gezocht met zowel Van den Driesschen als de Pius X, die volgens Van der Pligt sowieso openstaat om de Engelse gasten te ontvangen voor een presentatie op school en om de herdenking bij het propeller-monument bij te wonen. Na de grote vakantie hoopt hij ook de overige basisscholen en ’t R@velijn warm te krijgen voor ‘de educatieve kant van het verhaal’. ,,De jeugd speelt immers een belangrijke rol als het gaat om het levend houden van zulke belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis.’’

Expositie

Van der Pligt zoekt echter nog meer steun om de 70ste herdenking handen en voeten te geven. ,,Het 617 Squadron wil vooral de banden versterken met de lokale bevolking. Dat mogen mensen zijn die de oorlog zelf nog hebben meegemaakt, maar ook jongere generaties. Het mooiste zou zijn als er straks opa en oma’s met hun kleinkinderen naar de expositie komen.’’ Van der Pligt denkt aan een meerdaagse tentoonstelling, waarbij de Britten presentaties kunnen houden en bijvoorbeeld ook schaalmodellen van oorlogsvliegtuigen te zien zijn.

Programma

Daarnaast is de Steenbergenaar bezig met het organiseren van een herdenkingsmiddag en/of avond. Mannenkoor ABS – als voorproefje op de bevrijdingsconcert in november – en de Persi Swing Collection hebben zich volgens hem al bereid verklaard de muzikale omlijsting te verzorgen. Middels een barbecue verwacht Van der Pligt de Steenbergenaren en de Engelsen van het 617 Squadron te kunnen verenigen.

Wie vragen of suggesties heeft en iedereen die wil helpen om het programma verder uit te werken, kan bellen naar 06-46068452 of mailen naar pligt1@gmail.com

Foto: Guy Gibson, één van Engeland meest gedecoreerde oorlogshelden, vond op uiterst onfortuinlijke wijze de dood in Steenbergen.