Recht door zee, met u in zee tijdens Concert aan Zee

STEENBERGEN – De openingszin was helder, zaterdagavond bij aanvang van het jaarlijkse concert van Volharding. Het concert stond geheel in het teken van zee en alles wat daarbij hoort. Het orkest zat op het strand. Vliegers hingen aan het plafond en grote blikvanger was de vuurtoren die het zoeklicht over het publiek liet schijnen. Zoals gebruikelijk trad  Volharding zaterdagavond op. Zondagmiddag was het de eer aan Jong Volharding.

Het is een jaar van cijfers, van samen in zee

De Koninklijke Erkende Muziekvereniging Volharding Steenbergen. Dat is de officiële naam van wat iedereen in Steenbergen en omstreken kent als Volharding. Voor een keer werd de naam, aan de vooravond van het jubileumjaar genoemd. “Het is een jaar van cijfers.” Opende voorzitter Marianne Zaat de avond. “We staan aan de vooravond van 175 jaar Volharding. Dit is het 25e jaarconcert dat we geven, mede dankzij de inzet van onze dirigenten en alle vrijwilligers.” Met Concert aan Zee als thema werd een programma voorgeschoteld met allerlei muziek die betrekking had op zee, varen, en reizen naar muziekculturen in andere landen. Coen Embregts had zaterdagavond de presentatie in handen. “Recht door zee, met u in zee, tijdens concert aan Zee.” Met deze zin ging een avond vol spetterende optredens van start. De aftrap was van Klijn Orkest, nou klein, het podium zat vol leerlingen en oud-leerlingen die via ‘Beyond the Sea en Smoke on the Water het publiek voerden naar Yellow River. Jong Volharding speelde onder andere een medley met nummers van Titanic. De beelden van de film op de schermen maakte het een geweldig geheel. De muziek die het Harmonieorkest speelde bij de beelden van Jaws was van grote klasse. Het publiek was er tijdens de pauze nog erg van onder de indruk. Na de pauze waren er nog optredens van  onder andere de Persi Swing Collective en het Harmonieorkest met diverse solisten zoals Karen Veenstra en Jamey en Eric. Na hun toegift ging het publiek voldaan naar huis. De liefhebbers genoten nog lang na tijdens de Afterparty.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst

Soms lijken zinnen loze woorden, maar in het geval van Harmonie Volharding is het een feit. Zoals gebruikelijk staat de zondagmiddagmiddag van het jaarlijkse concert in het teken van de jeugdleden. Spelenderwijs Speel!tuin, Spelenderwijs-Schoolorkest, Muzieketiers en de Muziekmaten. Zomaar een aantal groepen binnen het jeugdorkest van Volharding. Zeer talentvolle muzikanten, dat bleek wel tijdens de show die werd uitgevoerd. De aftrap was met liefst 20 nummers waaronder Pirates of the Caribbean en jazeker, Steenbergen aan Zee, was een lust voor het oog en oor. Gekleed in piratenkleding gaven de muzikantjes van Spelenderwijs kleur aan het optreden. Na een klaterend applaus was het na de pauze de beurt aan de Percussiegroep. Het viel niet mee om stil te blijven zitten op het opzwepende ritme van hun drums. Vooral het nummer Chairs waarop de drummers letterlijk op een stoel drumden oogstte veel applaus.

We doen het allemaal samen hier in Steenbergen

 Toen de leden van Jong volharding plaatsnamen op het podium nam Claudia de Groen het woord. Ze benadrukte het belang van samen dingen doen. “Samen muziek maken, samen dansen en ook samen optreden. Niet alleen met je eigen vereniging maar ook met anderen. Wie vaker in Steenbergen een optreden bezoekt, van welke vereniging dan ook weet dat dit ook echt zo is. Overal kom je ze tegen. De vrijwilligers, sponsoren, leden van het Filmcollectief en dansverenigingen. Zo ook dit weekend. En dan hebben we nog ‘onze Toon’,  hij heeft een groot talent. Hij kan prachtig tekenen. Daarom heeft hij speciaal voor ons jubileum in 2019 een ontwerp gemaakt. Het vaandel van Volharding met daarnaast de Skyline van Steenbergen. Aan het einde van het concert krijgt iedereen een exemplaar mee naar huis.” Na die belofte mocht Jong volharding van start. Al tijdens het eerste nummer, Moana, kwamen meisjes van Sjappoo de zaal in gerend. Ze gooiden strandballen in het publiek die door iedereen in de hoogte werden gehouden. Na dit nummer was het even tijd voor iets meer rust in de zaal Op het thema Around the World in80 Days werden prachtige filmbeelden getoond. Het optreden van de meiden van Sjappoo op muziek van The Little Mermaid was spannend toen de mermaids dansten en vertederend met schattige visjes en danseresjes in witte kostuums mét parapluutjes. Er volgde nog een battle tussen de leden van de Percussiegroep en het concert eindigde met het Klezmer Karnival. Dat de werkgroepen niet achterover kunnen leunen bleek wel bij het afscheid. Een agenda op de achterzijde van de ansichtkaart belooft een mooi jubileumjaar met spetterende optreden.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl