Realistisch beeld van raadswerk tijdens inloopavond

STEENBERGEN – “Het is maar even dat u het weet, maar in het jaar 2016 nam de gemeenteraad van Steenbergen 75 besluiten, behandelde 31 moties en 16 amendementen en kreeg 338 ingekomen stukken met 242 bijlagen te verwerken.” Lenneke van der Meer, griffier van de gemeente Steenbergen maakte het raadswerk afgelopen dinsdagavond niet mooier dan het is. In het gemeentehuis van Steenbergen meldden een tiental potentiele raadsleden zich voor een vrijblijvende avondje snuffelen aan de politiek. Ondanks het vele werk een mooie baan,  benadrukte Van der Meer. “Het is leuk om iets te kunnen betekenen voor je eigen gemeente.”

Zoals verwacht trok de avond geen volle zalen belangstellenden voor het politieke pluche, maar gelukkig is dat ook niet nodig, Er zijn uiteindelijk toch maar negentien Steenbergse raadszetels te vergeven tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Onder de aanwezigen was onder meer Steenbergs houtkunstenaar Peter de Koning die  reeds aankondigde met zijn eigen partij Steenbergen in Beeld te komen.

Schoppen is makkelijk

Na het praatje van de griffier was het aan de partijen die vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad om uit te leggen welke voldoening zij uit het raadswerk halen. “Van buitenaf schoppen is makkelijk, maar van binnenuit meedoen is waar het om draait” legde raadslid Wilma Baartmans (Gewoon Lokaal!) haar motivatie uit. “Ik krijg er energie van.” Collega Esther Prent rondt volgend jaar haar eerste termijn als raadslid uit en verklaarde in die tijd veel geleerd te hebben. “Je moet tevreden zijn met kleine stappen. Wanneer je begint, denk je alles te kunnen veranderen. Dat lukt dus niet.”

In debat

Overigens hadden niet alle partijen de boodschap begrepen waardoor de korte ‘pitch’ soms wat weg had van de eerste aanzet van de verkiezingscampagne. Een reden voor belangstellende bezoekers om direct in debat te gaan; daarmee aantonend dat zij uit het juiste raadshout gesneden zijn.

In oktober volgt er nog een interactieve cursus raadsoriëntatie waarin geïnteresseerden binnen vijf avonden de ins en outs van het raadswerk leren. Ook gaat in die maand de campagne Steenbergen Stemt! van start waarmee de gemeente Steenbergen een ultieme poging onderneemt om zoveel mogelijk mensen naar de stembus te krijgen.

Foto's: In de raadzaal van het gemeentehuis lieten potentiele gemeenteraadsleden zich informeren over de mooie en minder mooie kanten van het werk van een raadslid.

Foto's en tekst: Dasja Abresch©Steenbergse Courant