Afbeelding
vrijdag 26 april 2019, 16:30

Programma Dodenherdenking

STEENBERGEN – Tijdens de Dodenherdenking morgen, zaterdag 4 mei wordt in Dinteloord, Welberg en Steenbergen stil gestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en bij hen die tijdens vredesoperaties zijn omgekomen.

Welberg

Om 19:00 uur vindt bij het bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg een herdenking plaats. De organisatie hiervan vraagt alle inwoners die aan deze herdenking willen deelnemen om een bloem mee te brengen. “Dat mag een gekochte zijn, maar net zo goed een mooie bloem uit eigen tuin of balkon”, zo laat Sandra Houtepen weten. Ook zullen dit jaar bloemen beschikbaar worden gesteld door de werkgroep Bevrijdingsmonument Welberg. Dat gebeurt zowel bij het klokmonument als iets later op het kerkplein in Steenbergen. Toch worden deelnemers verzocht om zoveel mogelijk zelf een bloem mee te brengen.

Steenbergen

In de kern Steenbergen verzamelen deelnemers aan de Dodenherdenking zich in de Gummaruskerk. Dat gebeurt om 19:30 uur. Tien minuten later stelt de stoet zich op de Markt op en wordt vertrokken naar het monument op het Kerkplein. Hier blaast een trompettist van Amicitia de ‘Last Post’ en wordt twee minuten stilte in acht genomen. Na het ‘Wilhelmus’ zullen de wethouders Wilma Baartmans en Esther Prent namens de Steenbergse samenleving een krans leggen. Een leerling van de Maria Regina-school leest een gedicht voor en er wordt een kort woord gesproken. Om 20:20 uur vertrekken de belangstellenden naar de begraafplaats aan de Nassaulaan. Hier speelt harmonie Amicitia koraalmuziek. Bij de graven van drie in de oorlog omgekomen verzetsmensen en bij die van Gibson en Warwick worden door leerlingen van de Maria Regina-school bloemen gelegd.

Dinteloord

In Dinteloord gaan vanaf 18:00 uur de vlaggen halfstok.
Na het luiden van de klokken wordt verzameld op het monument op het Raadhuisplein waar om 19:35 uur Harmonie Volharding passende muziek speelt. Om 19:45 uur werken leerlingen van de drie basisscholen mee aan de herdenkingsbijeenkomst en vervolgens leest de ceremoniemeester het memorandum ‘Wie we herdenken’ voor. Nadat de klok acht maal heeft geslagen is er twee minuten stilte en volgt het ‘taptoe signaal’ door Volharding, waarna het ‘Wilhelmus’ wordt gespeeld. Burgemeester Ruud van den Belt houdt een korte toespraak, waarna de kranslegging volgt. De scholieren vormen een erehaag en aansluitend is de declamatie van het ‘Nationaal gedicht’.

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant