Petitie om raad motie van wantrouwen te laten intrekken

STEENBERGEN – Woordvoerder Cors Zijlmans van de zes raadsfracties die het vertrouwen hebben opgezegd in burgemeester Saskia Bolten veronderstelt dat de initiatiefnemers van de petitie-actie ‘Steenbergen achter Saskia (SAS)’ met goede argumenten komen om de politieke tegenstanders van de burgemeester op andere gedachten te brengen. ,,Ik ben heel benieuwd, ga ervan uit dat zij alle ins en outs kennen, maar hoe wij hier mee omgaan kan ik nu nog niet zeggen. Het is in ieder geval het goed recht van de burgers om te reageren op zo’n bijzonder besluit. Dat kun je in zo’n geval ook wel verwachten.’’

Bij hotel Aarden kwamen vanmorgen circa 130 mensen bijeen om zich actief in te zetten voor de petitie-actie ten bate van de burgemeester en/of meteen de handtekeningenlijst in te vullen, ten teken van hun steun aan Saskia Bolten.

In de petitie, waartoe Steenbergenaar Arnold van der Heijden met medewerking van een aantal plaatsgenoten het initiatief heeft genomen, wordt aangedrongen op hernieuwd raadsoverleg om de motie van wantrouwen van tafel te krijgen.

'Betrokken, integer, aanwezig en benaderbaar in haar rol als burgemeester'

De petitie is gericht aan de gemeenteraad, de Commissaris van de Koning van Noord-Brabant en de minister van Binnenlandse Zaken. De twee laatstgenoemden worden op voorhand verzocht een eventuele ontslagaanvraag van de burgemeester niet te accepteren, aangezien haar volgens de mensen achter de petitie geen blaam treft in het bestuurlijke debacle bij de gemeente Steenbergen. ‘Zij is betrokken, integer, aanwezig en benaderbaar in haar rol als burgemeester’, luidt een deel van de petitietekst.

Vanuit de bijeenkomst zijn medestanders direct de straat opgegaan, naar de Kerstmarkt bijvoorbeeld, om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen. De steun voor de burgemeester komt uit alle kernen van de gemeente, de petitie-actie strekt zich dan ook uit van Nieuw-Vossemeer tot Kruisland en van Welberg tot Dinteloord, en alles wat daar tussen ligt. Vanaf morgen is de petitie ook online te ondertekenen via http://www.petities.nl

Rode loper en erehaag bij nieuwjaarsreceptie voor Saskia Bolten

Uit alle ‘lagen’ van de bevolking gaven inwoners van alle leeftijden acte de presence bij de samenkomst van de petitie-groep. Meerdere ondernemers toonden zich graag bereid om handtekeningenlijsten in hun winkels te leggen en ter plekke ontstond ook spontaan het idee om Saskia Bolten letterlijk een hart onder de riem te steken, bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente op donderdag 2 januari.

Een aantal sympathisanten doet de oproep aan alle inwoners om dan getooid met een hart(symbool) naar het gemeentehuis te komen, bij voorkeur met de letter B van Bolten daarin verwerkt. Ook willen deze creatieve actievoerders voor de deur van het gemeentehuis de rode loper uitleggen voor de burgemeester en haar met een erehaag ontvangen. ,,Wij hebben in ons gemeentebestuur mensen met een hart nodig, geen gekrenkte ego’s die iemand op zo’n hartvochtige wijze weg willen sturen en de democratie ernstig geweld aandoen,’’ aldus woordvoerster Jeannie van Langerak van dit actie-onderdeel.

'Niet de bedoeling om volksopstand te ontketenen'

De wijze waarop Arnold van der Heijden de aanwezigen toespraak en aangaf waarom hij besloten had tot de petitie-actie over te gaan, mocht op veel bijval en applaus rekenen. Hij benadrukte dat het geenszins de bedoeling is om een soort volksopstand te ontketenen, zoals hier en daar gesuggereerd zou zijn.

Uit angst voor ‘rotzooi’ besloten CDA, VVD, Steenbergen Anders, D66, Door! en GB/Dé Lokale Partij de persconferentie af te blazen die zij om 12.00 uur in het gemeentehuis zouden houden. ,,Mensen reageren nu erg emotioneel en zijn dan minder voor rede vatbaar. Dus kunnen we onze verklaring beter uitstellen totdat de gemoederen een beetje bedaard zijn. Na de kerstdagen, of misschien moeten we dit wel over de jaarwisseling heen tillen.''

In de nabij omgeving van hotel Aarden hield een wijkagent de boel in de gaten, maar viel buiten de onvrede over het handelen van voornoemde partijen geen wanklank te bespeuren.