Partijen reageren op vertrek VVD uit coalitie

STEENBERGEN – “Alles ligt weer open.” Dat is de meeste gehoorde reactie bij een rondgang langs de fractievoorzitters binnen de gemeenteraad van Steenbergen. Woensdagmiddag barstte de bom binnen de raad met de mededeling van de VVD dat de partij uit de coalitie stapt vanwege “onoverbrugbare verschillen in stijl en inzicht met coalitiepartner Gewoon Lokaal!.” Hoewel het al langer duidelijk was dat het niet boterde tussen de twee partijen, kwam het nieuws toch enigszins als een verrassing. “Een onaangename dan wel te verstaan”, aldus CDA-er Jeroen Weerdenburg, de andere coalitiepartner. De coalitie verliest nu de meerderheid in de raad. 

Weerdenburg had de beslissing graag zelf willen vernemen van VVD-fractievoorzitter Kees Gommeren, in plaats van het in persbericht te moeten lezen. “Dat zou passen binnen de vriendschappelijke relatie die we met elkaar hebben. Ik wist dat er spanningen waren, zeker wat betreft de windmolens zaten VVD en Gewoon Lokaal! niet op een lijn, maar ik had niet gedacht dat dit het gevolg zou zijn. We zullen moeten zien wat het nu gaat worden. Als ik een ding weet van de politiek, is dat niks zeker is.”

Uitstel windmolens de druppel

Fractievoorzitter Maurice Remery van Gewoon Lokaal! noemt het besluit betreurenswaardig. “Ik begrijp het ook niet goed. Bij het laatste coalitieoverleg is er nog gevraagd of er irritaties zijn die uitgesproken moesten worden, maar toen is er niets gezegd. Als mij iets dwarszit, bel ik diegene op.” Remery wil nog geen uitspraken doen als het gaat om het vormen van een nieuwe coalitie. “We gaan vanavond eerst samenkomen om dit te bespreken.”

Kees Gommeren bestrijdt overigens dat de VVD van tevoren niet duidelijk is geweest. “We hebben de laatste tijd regelmatig geventileerd dat de voortgang van de coalitie in gevaar kwam. Het uitstel van het besluit over de windmolens in Dinteloord was de druppel die die emmer deed overlopen. Wij zijn een partij van de vooruitgang en niet van eindeloos uitstellen. Die windmolens hadden er al lang kunnen staan.”

Eerste gesprekken worden al gevoerd

Oppositiepartij PvdA noemt het besluit niet bevorderlijk voor de bestuurlijke stabiliteit. “En Steenbergen heeft al niet zo’n goede reputatie op dat gebied. Aan de andere kant komt het de besluitvorming niet ten goede als er gesmeekt moet worden bij elk voorstel. Het speelveld ligt nu open en ik heb begrepen dat de eerste gesprekken al worden gevoerd”, aldus fractievoorzitter Nadir Baali.

Michel Lambers van de Volkspartij, met 5 zetels ook een grote speler, wil nog niet op de zaken vooruitlopen. “Eerst maar eens met onze achterban in gesprek. Maar ik heb voor de zekerheid de coalitieonderhandelingen na de verkiezingen van vorig jaar maar uit mijn archief gehaald.” Tim Huisman (D66) noemt het verbazingwekkend hoe snel het is geklapt. “Een gezonde zwangerschap duurt langer. We zullen zien wat er gaat gebeuren, maar zoals altijd zeg ik dat wij graag meepraten, en niet aan de zijlijn.”

Grote vraag is nu ook hoe het verder moet met VVD-wethouder Petra Lepolder. Donderdagavond staat er een besluitvormende vergadering gepland op het gemeentehuis waar wellicht meer duidelijk zal worden. 

Foto: Gemeenteraadsleden en wethouders in betere tijden: bij de presentatie van het coalitieakkoord in 2018. VVD-fractievoorzitter Kees Gommeren staat tweede van links. 

Tekst: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl