Ook al komt er strenge vorst: geen ijsbaan op de Kruisbeek dit jaar

KRUISLAND – Nog voor de winter is aangebroken, gaat er al een streep door de mogelijkheid om dit seizoen de ijzers onder te binden op ijsbaan De Kruisbeek. Rini Wezenbeek, voorzitter van de stichting IJsbaan de Kruisbeek, durft het vanwege corona niet aan. “Natuurlijk weten we nu nog niet of het genoeg gaat vriezen voor de ijsbaan, maar ik kan er niet voor zorgen dat mensen 1,5 meter uit elkaar blijven op het ijs.”

Wezenbeek heeft het besluit genomen nadat hij contact heeft gehad met de gemeente. Normaal gesproken vraagt hij een vergunning aan die van november tot maart loopt, zodat als de temperatuur daalt, er snel actie kan worden ondernomen om de ijsbaan gereed te maken voor alle schaatsfans. Maar vanwege de verscherpte coronamaatregelen kan die vergunning nu pas kort van tevoren worden aangevraagd en beoordeeld. Ondoenlijk voor de bestuursleden van de stichting, die er veel werk aan hebben om het stuk land naast het water van de Kruisbeek op een goed waterpeil te krijgen om het aan te laten vriezen.

Het zou zuur zijn als er nu wel strenge vorst komt

“En als het dan misgaat met het naleven van de regels, kunnen wij een boete van 1000 euro krijgen, plus de boetes die aan de schaatsers worden uitgereikt. Dat risico willen we niet nemen.”
Het is al jaren geleden dat de winter streng genoeg was om te zwieren over het ijs. Het zal toch niet zo zijn dat Koning Winter uitgerekend dit jaar zijn slag gaat slaan? “Dat zeiden enkele bestuursleden ook al. Dat zou wel zuur zijn, maar het is helaas niet anders. Volgend jaar gaan we er weer voor”, aldus de Kruislandse ijsmeester.

Foto: in februari 2018 durfde voorzitter Rini Wezenbeek nog te dromen over het openen van ijsbaan De Kruisbeek. Dit jaar zit dat er vanwege de coronamaatregelen sowieso niet in.