Onderzoeker Margry: ‘Kritisch besef was bij velen verdwenen in het verlangen naar een wonder in eigen land’

STEENBERGEN – Meer publiciteit had schrijver Peter Jan Margry niet kunnen wensen voor zijn boekpresentatie over het ‘Bruidje van Jezus’ Janske Gorissen. Steenbergse Courant publiceerde eerder al een groot artikel over de hoogleraar die toen een oproep deed aan inwoners van Welberg en Steenbergen om lokale informatie over het meisje dat van Welberg jarenlang tot een ware bedevaartplaats maakte. En ook deze week kreeg hij ruime aandacht in BNdeStem en wederom Steenbergse Courant. De boekpresentatie gistermiddag in de Gummaruskerk trok het aantal van 150 toegestane bezoekers.

Die luisterden met grote belangstelling naar een samenvatting van de hoogleraar over het schrijfproces in de afgelopen 17 jaar, want zo lang heeft het geduurd voor zijn boek van de pers rolde. Aanvankelijk gepland voor een uitgave in 2009 heeft de coronaperiode er uiteindelijk voor gezorgd dat het boek met de titel ‘Vurige Liefde’ gereed kwam.
Tijdens de presentatie kregen bezoekers fotobeelden en zelfs filmpjes te zien van de zieneres die in nauw contact zou hebben gestaan met de maagd Maria, met begeleiding van een engel en met bezoeken van de duivel.

De Klauw van de Duivel

Margry verhaalt over de relieken die Janske achter liet. Opgeborgen in een kluis met onder meer een stuk van haar beddenlaken met de klauw van de duivel als brandmerk.

En ook over de fanatieke fanclub die zich rond het Welbergse meisje vormde. Over de zeer bloederige stigmata, over bijzondere luchtjes, over plezierreisjes van de fanclub, over bisschoppen die er heilig in geloofden en over de campagne van pastoor Ermen die van Welberg graag een tweede Lourdes wilde maken.

Aanvankelijk geen negatieve rapporten

Ook over de onderzoekers die vanuit het Vaticaan naar Welberg werden gestuurd en terugkwamen met positieve rapporten tot er eindelijk een terugkeerde met een negatieve uitslag, waarna ‘de branddeken over het geval Welberg’ kon worden gegooid.
Janske Gorissen vertrok in ballingschap naar Wouw, alles werd doodgezwegen en de vele ‘bewijzen’ verdwenen in gesloten archieven. Tot ongenoegen van een grote schare gelovigen, waarover Margry opmerkt dat velen in hun verlangen naar een eigen Nederlands wonder, het kritisch besef wat hadden verloren.

Mystica of Mysterica?

Het boek ‘Vurige Liefde’ tilt na het laatste onderzoek in het bisschoppelijk archief en dat van het Vaticaan veel van de sluier op. Gistermiddag werden de eerste exemplaren aangeboden aan loco-burgemeester Wilma Baartmans en aan vicarus Paul Verbeek.
Het onderwerp heeft nog steeds de grote interesse van Wilma Baartmans, die ooit in dezelfde straat woonde als Janske Gorissen. In haar jonge jaren werd ze gevoed door informatie van onder meer haar moeder, die als ‘pastoorsmeid’ veel achter de schermen zag en hoorde en een criticaster was. Baartmans schreef tijdens haar studie zelfs een scriptie over Janske Gorissen met de titel ‘Mystica of Mysterica?’.

Leest als Dan Brown

Ook vicarus Paul Verbeek – een oud-Steenbergenaar – ontving een eerste exemplaar van ‘Vurige Liefde’. Hij had de tekst van het boek onder embargo ontvangen en vertelde een aantal nachten stug te hebben doorgelezen. ‘Het leest als een spannend boek van Dan Brown’, aldus de vicarus. Hij verklapte het plot niet, want dat moeten de lezers zelf ontdekken. ‘Vurige Liefde’ ligt inmiddels in de boekhandel. Bezoekers van de presentatie konden direct erna een gesigneerd exemplaar bemachtigen.

Meer in de krant van vrijdag

In de Steenbergse Courant van aanstaande vrijdag wordt uitgebreid ingegaan op ‘Het Geval Welberg’, dat destijds zoveel plaats- en streekgenoten, maar ook mensen in binnen- en buitenland bezig hield’.
[ tekst en foto’s: Peter Vermeulen ]  

Beelden bij dit artikel