Nog niet ontplofte V1 uit de oorlog gevonden in Kruisland

KRUISLAND – In een akker aan het Dirksdijkje in het buitengebied van Kruisland, ter hoogte van de Princebosseweg, is gistermiddag een explosief uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het betreft een deel van een zogenoemde V-1 raket, die 1.000 kilo aan springstof bevat en de grootte heeft van een fors uitgevallen regenton, met een lengte van anderhalve meter, zo heeft de gemeente vandaag bekendgemaakt.

De locatie rondom de vindplaats is afgezet en wordt door de politie zorgvuldig bewaakt. In de loop van morgenochtend neemt een beveiligingsbedrijf de bewaking over. Het explosief ligt ongeveer op een meter diepte in de grond en is inmiddels blootgelegd. Het is ‘stabiel’ en vormt dus op zich geen gevaar voor de omgeving, mits het onaangeroerd blijft.

Begin volgende week wordt in overleg met waarnemend burgemeester Joseph Vos, politie, Explosieven Opruimings Dienst (EOD), brandweer en de officier van dienst-Bevolkings Zorg een plan van aanpak besproken om tot een veilige verwijdering van het oorlogstuig te komen.

De V1 is blijkbaar zeer complex om op te ruimen, in verband met de aanwezigheid van meerdere ontstekingsmechanismen, die zich allemaal aan de onderzijde van de raket bevinden.

Dergelijke vondsten doen zich naar het schijnt eens in de vijftien tot twintig jaar voor.