V.l.n.r: Isa Roos, Maud, Julia en Lizzie vonden het “superleuk” om de biologische melkveehouderij De Jong te bezoeken. “Vooral leuk omdat er dieren waren, want een bakkerij is veel saaier.”
V.l.n.r: Isa Roos, Maud, Julia en Lizzie vonden het “superleuk” om de biologische melkveehouderij De Jong te bezoeken. “Vooral leuk omdat er dieren waren, want een bakkerij is veel saaier.”
donderdag 18 april, 15:30

“Het is belangrijk om ze te leren waar de melk in de supermarkt vandaan komt”

STEENBERGEN – De gangen en lokalen in de Gummarusschool stonden woensdagochtend vol met kraampjes waar de leerlingen van de groepen 7/8 hun presentatie gaven voor ouders, ondernemers en andere bezoekers. De kinderen zijn de afgelopen tijd op bezoek geweest bij lokale bedrijven met een link naar voedsel. Dus bij agrariërs, kwekers maar ook winkels. De school hoopt de kinderen meer kennis en bewustzijn bij te brengen over wat er allemaal komt kijken bij het produceren van voedsel en de in- en uitvoer daarvan.

“Sinds dit schooljaar leggen we een link met de Sustainable Development Goals (SDG) van de VN. We laten de kinderen op een toegankelijke manier kennismaken met deze werelddoelen die alles te maken hebben met het bereiken van een groenere, eerlijkere en betere wereld. Ons motto van de school is niet voor niks ‘Samen maken we de wereld’. Met dit project praten we bijvoorbeeld over wat het kost om een bepaald product hierheen te halen en wijzen we dat aan op de wereldkaart”, vertelt Sylvie Snoek, leerkracht van groep 8.

Gelukkige koeien in Dinteloord

Voor Julia, Isa Roos, Lizzie, Maud en Femke is het wel duidelijk geworden: biologisch boeren is veel beter. “Wij waren bij de biologische melkveehouderij De Jong in Dinteloord en daar hebben we gezien hoe gelukkig de koeien waren. Ze hebben er een eigen bed in de stal en mogen naar buiten wanneer ze willen. Wel moeten ze dan eerst gemolken zijn maar dat wordt bijgehouden met een chip.” Aan de bezoekers van de schoolmarkt delen ze bekertjes uit van de vanilleyoghurt waar de melkveehouderij voor produceert. “En er liggen ook koetjesrepen om te proeven. Die maken ze niet maar zijn wel heel lekker.”

Zuursel en stremsel

Proeven was ook een belangrijk onderdeel voor de leerlingen die op bezoek gingen bij Kaashuis Marcel in de Blauwstraat in Steenbergen. “Jonge kaas is toch wel het lekkerste. Die verkoopt hij ook het meest”, vertelt de 10-jarige Rabija. “Ik heb best wel wat geleerd, want ik wist bijvoorbeeld niks over zuursel en stremsel.” Haar klasgenootje Gavyn lijkt het leuk om een kaaswinkel te hebben. “Lekker dicht bij het snoepwinkeltje, want daar hebben ze pas echt lekkere dingen.”

Door: Nicole van de Donk

V.l.n.r: Rabija, Gavyn en Martyna mochten een kijkje nemen bij Kaashuis Marcel in het centrum van Steenbergen. “Iedereen vond de jonge kaas lekkerder dan de oude. De camembert stonk wel een beetje, maar het was goed te doen.”
Het groepje dat op bezoek is geweest bij het Steenbergse landbouwbedrijf Korst lokte de bezoekers met verse popcorn.

Uit de Steenbergse Courant