Afbeelding
zaterdag 13 april, 14:00

Aandacht voor Lodewijk Napoleon in ‘Thuis in Steenbergen’

STEENBERGEN - Programmamaker Peter van Langerak vestigt de aandacht op de uitzending van het programma ‘Thuis in Steenbergen’ dat deze zondag te bekijken is via SLOS TV en via SLOS/Thuis in Steenbergen op YouTube. Hierin ruim aandacht voor de broer van Napoleon - Lodewijk - die in 1806 via het Oostveer nabij de Blauwe Sluis de Vliet overstak en een bezoek bracht aan Steenbergen.

“De vorst bracht een bezoek aan alle provincies van Holland die onder het Frans bestuur vielen. Hij ging in Steenbergen naar de schuilkerk en verontschuldigde zich bij kapelaan van Agtmaal omdat hij te laat was. Als soort van goedmaker schonk hij de kapelaan een gouden snuifdoos met de initialen L.N. Deze snuifdoos is te bezichtigen in de hal van het gemeentehuis. Lodewijk Napoleon was wellicht niet de meest ideale regeerder, maar hij had wel iets met mensen zal blijken in het programma van Thuis in Steenbergen”, vertelt Peter van Langerak. Hij besteedt in zijn programma niet alleen aandacht aan Lodewijk Napoleon, maar ook aan de impact die de Franse tijd heeft gehad op de Lage Landen. 


Poepjes en Naaktgeboren

“Neem bv de invoering een nieuwe grondwet, het metrisch stelsel, achternamen voor wie er nog geen had. Het invoeren van achternamen voor iedereen was voor velen een raar en onnodig idee en zo kon het gebeuren dat men rare namen ging verzinnen, zoals Poepjes, Naaktgeboren, etc. De Franse periode ging uit van bloei, vrijheid en broederschap. In Steenbergen werd de machtsovername rijkelijk gevierd en verwelkomd, want dit betekende vrijheid van godsdienst, iets waar de katholieken reikhalzend naar uit hadden gekeken. Ze waren immers bij de reformatie uit hun vertrouwde St Jacobskerk verdreven. Na een zeer beperkte mogelijkheid tot kerkgang in een schuilkerk, was er licht aan de horizon en kon men weer een eigen kerk gaan bouwen. Dit werd de Gummaruskerk op de Markt, het was een voorloper van de huidige Gummaruskerk. 

Uit de Steenbergse Courant