Nieuw onderkomen voor Vosmeerse en Steenbergse hertjes

NIEUW-VOSSEMEER – Bij de gemeentelijke herindeling van 1997 moest Nieuw-Vossemeerder Piet de Koning na jarenlang raadslidmaatschap, op zoek naar een nieuwe hobby. Die vond hij in het hertenkampje achter De Hoogte waar hij inmiddels 22 jaar beheerder van is. Sinds een jaar wordt hij daarin bijgestaan door plaatsgenoot John van Steenpaal die het stokje nu nog samen met Piet draagt, maar het op een dag met liefde van hem overneemt.

Dat is voorlopig nog lang niet aan de orde want een dag zonder zijn hertjes en zijn kippen, is een dag niet geleefd voor De Koning. Momenteel geniet de 86-jarige dierenliefhebber nog meer dan normaal want op de wei wordt een nieuwe stal geplaatst. Dat was de hoogste tijd, zo bevestigt Chris Antonissen die namens de gemeente Steenbergen hand- en spandiensten op het Vosmeerse hertenkamp verricht. “Het was zo rot als een mispel.”

Feestje vieren

Het hertenkamp maakt al zeker een kwart eeuw deel uit van de inventaris van het dorp aan het Schelde-Rijnkanaal. Inmiddels komen kinderen die halverwege de jaren  ‘90 hun korstjes brood aan de dieren voerde er met hun eigen kroost. “Ik geniet zo van het plezier van de kinderen,” vertelt De Koning met glans in zijn ogen. “Vooral wanneer er een jong reetje geboren wordt, dan is het hier één groot feest.” De Koning mocht al zeker 75 van die feestjes vieren op de wei, al hoort afscheid nemen er zo nu en dan ook bij. “Anders krijg je inteelt en ben je verder van huis,” aldus de Vosmeerder.

Oproep

“Soms lopen er hier wel twintig kinderen bij Piet in de wei,” benadrukt John van Steenpaal de populariteit van de voorziening. Zelf kwam hij met zijn kleinzoon regelmatig bij de hertjes kijken. Hij raakte in gesprek met Piet naar aanleiding van een oproep voor meer hulp voor het hertenkamp in het plaatselijke dorpsblad. “Ik ben vier jaar geleden afgekeurd en dit is voor mij een leuke en zinvolle tijdsbesteding. Het is echt mooi werk dat Piet hier doet en ik help hem graag.”

Vrijwilliger

Binnenkort is de nieuwe stal klaar en kan de oude tegen de vlakte. “Ik ben blij dat ik dit nog mee mag maken,” aldus De Koning. “Het ziet er prachtig uit.” Volgens Chris is het niet meer dan terecht dat er een nieuwe voorziening komt. “Het hertenkamp is een prachtig iets en dankzij Piet loopt het als een trein. We hebben er vanuit de gemeente bijna geen omkijken naar en de kinderen van Vosmeer vinden het geweldig. Da’s toch mooi?”
Ook het hertenkamp in Steenbergen-Zuid ondergaat momenteel een vernieuwingsslag. Hier is Chris’ collega Peter Nagelkerken de dierenverzorger. “Dat doet hij niet alleen onder werktijd maar ook vrijwillig in de weekenden. Dat mag wel eens gezegd worden.”
De hertjes in Dinteloord moeten trouwens nog even geduld hebben. Zij krijgen waarschijnlijk volgens jaar een nieuw dak boven het gewei.

Door: Dasja Abresch